Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Čestné občianstvo udelia maliarke, ktorej učarovala Banská Štiavnica

Banská Štiavnica Foto: TASR/Dušan Hein

Je to významná grafička európskeho významu, ktorá počas celého svojho umeleckého života zviditeľňovala Banskú Štiavnicu.

Banská Štiavnica 18. augusta (TASR) - V roku životného jubilea akademickej maliarky Nade Rappensbergerovej-Jankovičovej sa banskoštiavnická samospráva rozhodla oceniť jej doterajší vzťah k Banskej Štiavnici udelením čestného občianstva. To jej bude odovzdané na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva konanom v rámci septembrových mestských slávností Salamandrové dni.

Primátorka Nadežda Babiaková zdôraznila, že ide o významnú grafičku európskeho významu, ktorá počas celého svojho umeleckého života zviditeľňovala Banskú Štiavnicu. "Jej tvorba znázorňuje najmä mnohé akademické tradície na Baníckej akadémii," dodala.

Naďa Rappensbergerová-Jankovičová sa narodila 24.1.1936 v Kokave nad Rimavicou, svoje detstvo a mladosť prežila v Banskej Štiavnici. Toto mesto sa nachádza na mnohých výtvarných dielach, ktoré vystavuje už viac ako polstoročie nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.