Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Film Čiara odhaľuje krásu aj biedu východného Slovenska

Plagát k slovenskému filmu Čiara v hlavnej úlohe s Tomášom Maštalírom. Foto: facebook/Film Čiara

Čiara zachytáva nárast nervozity pri budovaní schengenského priestoru, čo ovplyvní životy ľudí žijúcich na oboch stranách "čiary", pre ktorých je zdrojom obživy pašovanie cigariet a ľudí.

Bratislava 6. júla (TASR) - Novinka režiséra Petra Bebjaka Čiara sa uchádza o Krištáľový glóbus v hlavnej súťaži 52. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch (30. 6. - 8. 7.). Kriminálny príbeh s prvkami thrilleru i čiernej komédie je situovaný do osobitého priestoru slovensko-ukrajinského pohraničia. Všadeprítomná nervozita z blížiaceho sa zatvorenia hranice a narastajúca paranoja spúšťa kolotoč napínavých, absurdných a tragických udalostí, ktoré prinesú prekvapujúce odhalenia i obete. Hlavnú úlohu stvárnil Tomáš Maštalír, ktorý film predstavil s početnou delegáciou tvorcov a hercov 3. júla českému publiku v svetovej premiére.

Scenár filmu od Petra Balka vychádza z rozprávania reálnych ľudí, ktorí žijú v reálnom prostredí slovensko-ukrajinskej hranice. Tvorcovia snímky sa podujali ambiciózne zachytiť historky, príbehy a osudy východnej časti malého Slovenska, kde sa prelínajú kultúry, nárečia, zvyky. Čiara zachytáva nárast nervozity pri budovaní ostro stráženej hranice schengenského priestoru pred rokom 2007. Nová situácia ovplyvní životy ľudí žijúcich na oboch stranách "čiary", pre ktorých je zdrojom obživy aj snov o krajšej budúcnosti pašovanie cigariet a ľudí. Nezastaviteľná lavína udalostí spôsobí, že Adam Krajňák (Tomáš Maštalír) bude musieť niesť následky svojich činov a spochybniť svoje vlastné hranice, ktoré doteraz odmietal prekročiť.

Život miestnych ľudí, ich spôsob prežívania a spolunažívania, priateľskosť, ktorá sa v momente zmení na číru nenávisť, ďalej vykresľujú Emília Vášáryová v úlohe matky mafiánskeho bosa, šéfa skorumpovanej polície stvárnil Andrej Hryc, submisívnu manželku Sašu hrá v netradičnej polohe Zuzana Fialová. Nehostinné pomery svojimi postavami verne dokreslili Eugen Libezňuk ako Adamov najbližší priateľ a ukrajinský partner Jona, Stanislav Boklan - ukrajinská herecká hviezda, sa predstavil ako šéf miestnej mafie, Rimma Ziubina zasa v úlohe manželky Jonu.



Kamera Martina Žiarana sníma krásu aj biedu tamojšieho prostredia v dokonalých veľkých záberoch, čo v súčasnom filme nie je úplne bežné. Réžia Petra Bebjaka vnáša do kriminálneho námetu s prvkami thrilleru nákazlivú iskru, ktorá ho vzďaľuje od obyčajnej žánrovej zábavy a odhaľuje univerzálny ľudský príbeh - miestami humorný, zdanlivo vymyslený, ale pre ľudí žijúcich v tejto oblasti mrazivo skutočný. Mix vášne, lásky aj zrady robí z Čiary film, ktorý presahuje bežnú slovenskú produkciu a môže zaujať nielen festivalového, ale aj bežného diváka. Záver snímky len dokonáva tragikomickú myšlienku celého príbehu, že východ prežije všetko.

Vstupenky na svetovú premiéru slovensko-ukrajinského filmu sa ušli len tým najšikovnejším - všetkých 1200 lístkov sa predalo v priebehu desiatich minút. Producentka Wanda Adamík Hrycová slávnostné uvedenie zhodnotila slovami: "Zatiaľ sme mali veľmi pozitívne ohlasy, za čo sme všetci nesmierne vďační. Nevieme sa dočkať slovenskej premiéry. Dúfame, že sa bude páčiť rovnako."

Do slovenských i českých kín príde Čiara 3. augusta.

TASR informovala Katarína Droppová z Media & Communication Consulting.