Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Cimrmanológ Zdeněk Svěrák má 80 rokov

Zdeněk Svěrák Foto: TASR/Micahl Svítok

Zdeněk Svěrák ako zakladajúci člen slávneho divadla Járy Cimrmana v roku 1967 bol spoluautorom všetkých predstavení a hercom v mnohých hrách.

Praha/Bratislava 28. marca (TASR) - Scenárista, vynikajúci herec, textár, spevák a spisovateľ, to sú prívlastky patriace Zdeňkovi Svěrákovi, ktorý sa dnes (28. marca) dožíva jubilea 80 rokov.

Zdeněk Svěrák, ktorý sa v roku 2005 prebojoval do prvej tridsiatky finalistov v diváckej súťaži Největší Čech, sa narodil 28. marca 1936 v českej Prahe. Po ukončených štúdiách na Pedagogickej fakulte v Prahe štyri roky vyučoval český jazyk a literatúru. Od roku 1961 bol redaktorom Československého rozhlasu, kde sa s poslucháčmi delil o zážitky v imaginárnej vinárni U Pavouka. Jeho ďalším zamestnávateľom boli filmové štúdiá na Barrandove, kde pôsobil ako scenárista.

Dlhé roky úzko spolupracoval ako scenárista s režisérom Ladislavom Smoljakom na divadelných a filmových scenároch. Stretávali sa na divadelných doskách pražského Žižkovského divadla Járy Cimrmana, pomenovaného podľa fiktívneho českého génia, ktorého "splodili" aj s Jiřím Šebánkom. Prvým spoločným celovečerným filmom Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka bol Jára Cimrman ležící, spící (1983). Naposledy sa spolu stretli v divadelnej komédii České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (2010).  

Na archívnej snímke Zdeněk Svěrák.
Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Mimoriadne úspešnú dvojicu v oblasti filmovej tvorby tvorí od 90. rokov 20. storočia Zdeněk Svěrák so svojím synom Janom. Vďaka otcovmu scenáristickému a hereckému umeniu a režisérskemu nadaniu syna vznikli úspešné filmy ako Obecná škola (1991), Tmavomodrý svět (2001) či Vratné lahve (2006). Ďalším príkladom úspešnej spolupráce otca a syna je film Kolja (1996), ktorý získal sedem Českých levov a dve zahraničné ocenenia - Oscar a Zlatý Glóbus. Na Oscara boli nominované aj snímky Vesničko má středisková (réžia Jiří Menzel, 1985) a Obecná škola (réžia Jan Svěrák). Pochopiť vzťah medzi synom a otcom i pracovný vzťah medzi režisérom a scenáristom napomáha osobne ladený dokument Tatínek (2011). V roku 2014 prišla do kín hudobná rozpráva Tři bratři, predlohou pre ňu boli štyri vtipné a melodické minioperky z dielne textára Zdeňka Svěráka, ktorý vo filme stvárnil rozprávača.

Pre Divadlo Járy Cimrmana zrealizovali otec a syn Svěrákovci viacero divadelných hier. Zdeněk Svěrák ako zakladajúci člen slávneho divadla Járy Cimrmana v roku 1967 bol spoluautorom všetkých predstavení a hercom v mnohých hrách.

Nemenej úspešná je dlhoročná spolupráca dvojice Zdeněk Svěrák a hudobný skladateľ Jaroslav Uhlíř a to najmä na pesničkách pre deti. Spolu vydali spevník a na konte majú aj zlaté a platinové platne za predané zvukové nosiče. Hádam najznámejšia pieseň, pre ktorú text zložil Zdeněk Svěrák (pod pseudonymom Emil Synek) a hudbu Jaroslav Uhlíř, je Holubí dům, ktorú ako prvý spieval Jiří Schelinger a potom mnohí ďalší interpreti. Zdeněk Svěrák sa neprezentoval len ako vynikajúci scenárista a herec v mnohých filmoch, účinkoval aj vo viacerých televíznych reláciách ako Kabaret U dobré pohody, Kam zmizel ten starý song, Chvilky s Miroslavem Horníčkem a jeho přáteli, Hovory H ještě po dvaceti letech a iných. Známy je aj ako autor poviedok.

V roku 1989 Zdeněk Svěrák pripojil svoj podpis pod výzvu Niekoľko viet, ktorá odštartovala pád komunistického režimu vo vtedajšom Československu.

Zdeněk Svěrák s krištáľovou replikou v rukách
Foto: TASR
V júni 2011 si na filmovom festivale Art Film Fest prevzal cenu Hercova misia. Bezprostredne po jej prebratí mu však spadla na kamennú dlažbu a rozbila sa. Organizátori mu dali vyrobiť novú. Na Medzinárodnom filmovom festivale v českých Karlových Varoch v apríli 2014 dostal Cenu prezidenta festivalu. Čestný doktorát a zlatú medailu Univerzity Hradec Králové za zásluhy o rozvoj českej jazykovej kultúry mu udelili v marci 2015.

Ako známy cimrmanológ v júli 2013 komentoval premiéru operety Proso Járu Cimrmana, uvedenú v Prahe, ktorú mohli na Slovensku sledovať diváci niektorých kín v priamom prenose. Zisk z podujatia išiel na konto charitatívnej organizácie Centrum Paraple, ktorá pomáha fyzicky postihnutým nájsť cestu späť do kvalitného života. Jej dlhoročným patrónom je práve dnes jubilujúci Zdeněk Svěrák.