Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Cinematik prinesie nórske filmy i prierez tvorby Joachima Triera

Ilustračná snímka Foto: TASR - Martin Palkovič

Film režiséra J. Triera s názvom Thelma figuruje aj v hlavnej súťažnej sekcii Meeting Point Europe.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Medzinárodný filmový festival Cinematik, ktorý sa uskutoční tradične v Piešťanoch od 11. do 16. septembra, predstaví tvorbu nórskeho režiséra Joachima Triera. V poradí 13. ročník podujatia zaostrí na tvorbu nórskych filmárov aj v sekcii Nórsko pod lupou.

Diváci v nej nájdu i drámu režiséra Kristoffera Borgliho DRIB - o performance umelcovi Amirovi, ktorý sa venuje stand-upu. Film sa začína v momente, keď sa o jeho kontroverzné vystúpenia začne zaujímať reklamná spoločnosť z Los Angeles. Protagonistom filmu Drevorubač (Hoggeren), režiséra a scenáristu Jorunna Myklebusta Syversena, je krehký Anders, ktorý sa práve nasťahoval na malú odľahlú farmu po svojich zosnulých rodičoch. Túži byť sám a v prírode. Dni trávi bezdôvodným stínaním stromov. Minulosť, ktorú vytesňuje, ho však dobehne.

Sekcia prinesie aj hororovo ladenú mysterióznu drámu uvedenú na festivale v Toronte - Údolie tieňov (Skyggenes dal) od Jonasa Matzowa Gulbrandsena o malom chlapcovi, ktorý sa vydáva na cestu do tajomného lesa, ako aj snímku odpremiérovanú na minuloročnom Berlinale - Z balkónu (Fra balkongen). Režisér Ole Giaever v nej pozoruje svet zo svojho balkónu na predmestí nórskej metropoly Oslo. Zamýšľa sa nad zmyslom svojej existencie. Dráma režiséra Erika Skjoldbjaerga Pyroman je nakrútená podľa skutočných udalostí z roku 1978. V okolí dediny na juhu Nórska horia lesy a stavby. Zapaľuje ich 19-ročný Dag, ktorý sa márne snaží zapadnúť medzi kamarátov doma či v práci. Požiar je preňho jedinou príležitosťou, keď sa cíti sebaisto.

Observačný dokument režisérky Margreth Olinovej - Detstvo (Barndom) sa zameriava na spoločné detské hry a svety pozorujúc deti v konkrétnej škôlke počas jedného roka. Dramédia Svet čaká (Verden venter) rozpráva o troch švédskych herečkách, ktoré pracujú ako čašníčky počas leta v nórskom hlavnom meste. O réžiu a scenár tejto nórsko-švédskej koprodukcie sa postarala Mariken Halleová.

Okrem sekcie Nórsko pod lupou sa tohtoročný Cinematik zameriava na tvorbu nórskeho režiséra Joachima Triera. Diváci si budú môcť pozrieť aj jeho krátky film Procter. V jeho popredí stojí muž, ktorý si ide počas pracovnej doby prezliecť nohavice a pri svojej bytovke zbadá horiace auto s mŕtvym mužom. Sekcia prináša tiež melancholickú drámu Repríza. Jej hrdinami sú priatelia a mladí bujarí spisovatelia Erik a Phillip, ktorých sny sa narušia nečakanou výzvou. Tento debut si odniesol Cenu za réžiu na 41. MFF Karlove Vary. V sekcii Joachima Triera festival uvedie aj drámu Hlasnejší ako bomby (Lauder Than Bombs) o výstave známej vojnovej fotografky Isabelle Reedovej, v hereckom podaní Isabelle Huppertovej. Na výstave, ktorá sa odohráva tri roky po jej predčasnej smrti, sa objavia nečakané a dlho skrývané tajomstvá.

Film režiséra J. Triera s názvom Thelma figuruje aj v hlavnej súťažnej sekcii Meeting Point Europe. Thelma je mladé, zmätené a nábožensky založené dievča, ktoré sa snaží zaprieť svoje city ku kamarátke, ktorá je do nej zamilovaná. A nie sú to len city, ktoré trápia hlavnú hrdinku príbehu.

TASR informoval za organizátorov festivalu Peter Konečný.