Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

VIDEO: Cinematik otvorí britsko-poľský animovaný film Loving Vincent

Na snímke historické autá pred piešťanským Domom umenia, ktoré korešpondujú s otváracím filmom 11. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Tým bol film Café Society režiséra Woodyho Allena odohrávajúci sa v 30. rokoch minulého storočia. Piešťany, 13. septembra 2016. Foto: TASR - Martin Palkovič

Britsko-poľská dráma Loving Vincent skúma komplikovaný život a kontroverznú smrť jedného z najslávnejších umelcov svetovej histórie. Môže sa právom hrdiť prvenstvom, že ide o prvý "namaľovaný" film.

Bratislava 16. augusta (TASR/Teraz.sk) - Film Loving Vincent režisérskeho tandemu Dorota Kobiela a Hugh Welchman otvorí 12. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch. "Snímka je pre tvorcov prvým spoločným celovečerným projektom, keďže predtým sa venovali hlavne krátkometrážnej tvorbe. Vyškolili tiež skupinu maliarov s olejovými farbami, aby z nich boli maliari - animátori," TASR informoval za PR a program festivalu Peter Konečný.

Filmový projekt o živote známeho maliara Vincenta van Gogha vznikal šesť rokov a obsahuje viac ako 65.000 políčok, ktoré maľovalo viac ako sto rôznych umelcov. "Filmové animácie sekvencie nie sú vytvárané umelo, ale maľované reálnymi olejovými farbami a neskôr rozpohybované. Takéto niečo diváci ešte určite nevideli. O niečo podobné sa nepokúsilo žiadne animačné štúdio," vysvetlil k snímke, ktorú návštevníci piešťanského festivalu uvidia v slovenskej premiére na veľkom plátne Domu umenia.

Britsko-poľská dráma Loving Vincent skúmajúca komplikovaný život a kontroverznú smrť jedného z najslávnejších umelcov svetovej histórie, sa môže právom hrdiť prvenstvom, že ide o prvý "namaľovaný" film. Autori snímky vytvorenej animovaním olejomalieb sa inšpirovali početným van Goghovými umeleckými dielami aj 800 listami maliarovej osobnej korešpondencie. Film zachytáva svet, ako ho videl Vincent van Gogh. Jednotlivé postavy, ktoré spoločne ovplyvňovali jeho tragický osud nahovorili herecké hviezdy ako napríklad Chris O'Dowd, Saoirse Ronan, Jerome Flynn, Helen McCrory či Aidan Turner. Hudobnú zložku vytvoril Clint Mansell, častý spolupracovník režiséra Darrena Aronofského.

Snímka získala cenu divákov na Medzinárodnom festivale animovaných filmov Annecy a ocenenie pre najlepší animovaný film na IFF Shanghai. Jej vznik podporil aj Poľský filmový inštitút. Projekt jeho tvorcovia čiastočne financovali cez kampaň prostredníctvom Kickstarteru.

Dvanásty MFF Cinematik sa uskutoční v Piešťanoch od 12. do 17. septembra. Otvárací film festivalu Loving Vincent bude mať v USA premiéru 22. septembra.