Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Činohra SND uvádza premiéru inscenácie Malomeštiakova svadba

Na snímke herci Richard Stanke a Petra Vajdová. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Autorom inscenácie je nemecký dramatik Bertolt Brecht.

Bratislava 7. februára (TASR) – Činohra Slovenského národného divadla uvedie 9. a 10. februára premiéru inscenácie nemeckého dramatika Bertolta Brechta Malomeštiakova svadba. Režisérom je Diego de Brea, ktorý zároveň aj navrhol scénu, dramaturgom Miriam Kičiňová, kostýmy vytvoril Martin Kotúček, autorom scénickej hudby je Vladislav Šarišský, hru preložil Martin Porubjak.

V jednotlivých postavách účinkujú Dušan Jamrich (otec nevesty), Anna Javorková (matka ženícha), Petra Vajdová (nevesta), Judit Bárdos (jej sestra), Richard Stanke (ženích), Milan Ondrík (priateľ ženícha), Gabriela Dzuríková (žena), Ivan Vojtek (jej manžel) a Peter Brajerčík (mladý muž).

V čase iba dvadsaťjedenročný študent Bertolt Brecht (1898 – 1956), inšpirovaný jarmočným kabaretným divadlom, napísal nadčasovú jednoaktovku zo života malomeštiackej spoločnosti Svadba (1919). Na svoje uvedenie čakala sedem rokov, na druhé tridsaťsedem, ale potom sa potvrdila jej priamočiara aktuálnosť a ironická údernosť. Dnes sa uvádza prevažne pod názvom Malomeštiakova svadba.



Príbeh má blízko k fraške

Groteskný príbeh má najbližšie k fraške, v ktorej sa všetko kopí, láme, ničí. Vzťahmi počnúc, nábytkom končiac, charaktery nevynímajúc. Problém je iba v tom, že tento rozpad zachváti svadobčanov počas oslavy. Usporiadaná, dokonalá, krásna rodina, v ktorej a ktorej nič nechýba, sa pomaličky ukazuje v tom "najkrajšom" svetle. Otec je výborný rozprávač nevhodných príbehov, ktoré nik nechce počuť, matka varí otrasné jedlo, ženích je neschopný poskladať nábytok, priateľ verejne flirtuje s nevestinou sestrou, sestra okato tancuje s mladým mužom, kamarátka odhalí, že nevesta je tehotná, nič a nikto tu nedrží spolu. Ešte aj lepidlo na nábytok je nekvalitné.

Seriózna oslava, na ktorej sa stretnú mnohé archetypy svadobných hostí, sa postupne zmení na večer série nehôd, provokácií, ohováraní, necudnej a bujarej zábavy. Aj takto sa odhaľuje jemne dekadentná morálka inak slušnej a vychovanej spoločnosti. Za maskami úctyhodných meštiakov sa ukrývajú bizarné kreatúry, ktoré si rady zabŕdnu do suseda, napríklad. Teda najmä do niekoho iného, pretože ony samy sú absolútne v poriadku. Ale inak je to úplne neškodná anekdota.



Reakcie

"Táto sezóna funguje ako by veľmi radikálne v dvojačkách, absurdný typ textu na veľkom javisku, čo je vlastne prípad tohto Brechta a absurdný typ v Štúdiu na malom javisku. Typ tohto divadla, ktoré robí režisér v Slovinsku, sa stáva úspešným aj v rámci hosťovaní na zahraničných festivaloch. Myslím, že by si to vedelo nájsť svoje miesto a podľa mňa je to skôr pandant k tým komédiám, ktoré máme my, aby divák dostal širší obzor, že komédia môže vyzerať aj trocha inak, ako je možno zvyknutý na istý typ moliérovskej či shakespearovskej komédie, že sa dá ísť aj do väčšej radikality," povedala pre TASR dramaturgička Miriam Kičiňová.

"Pre mňa je to asi najväčší zážitok, čo sa týka skúšky, pretože to nie je len nacvičovanie hry, je to veľmi živé. Režisér je tak energický, všetkým nám niečo dáva a my sme nútení ísť a robiť úplne inak, ako sme doteraz zvyknutí. Každý jeden z nás musí hľadať v sebe niečo, čo ešte na javisku nemal," uviedla na stretnutí s médiami Petra Vajdová, v inscenácii ako nevesta.

"Skúšky s Diegom de Brea sú iné než bežné skúšky, na ktoré sme zvyknutí v divadle. Aj keď sa spočiatku tomu vzpierame, vieme že je to pre dobro inscenácie a celkom radi sa tomu podvolíme," dodal Richard Stanke, v inscenácii v úlohe ženícha.