Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Činohra SND uvádza Gogoľa v adaptácii a réžii Olega Liptsina

Na snímke zľava režisér Oleg Liptsin, dramaturg Mário Drgoňa, herečka Olena Lysenko (Gapka, Garpina, Sviňa), herec Ondrej Kovaľ (Rozprávač 2., Sudca, Prednosta), herec Branislav Bystriansky (Ivan Nikiforovič, Agafia Fedosejevna) a herec Štefan Bučko (Rozprávač 1./Hlas) počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla k premiére hry N. V. Gogoľa: Ako sa Ivan Ivanovič a Ivan Nikiforovič rozkmotrili v Bratislave 27. októbra 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Liptsinova adaptácia Gogoľovho textu, ide o poviedku zo zbierky Myrhorod (1835), mala byť reakciou na vojnu na Ukrajine.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie v sobotu (28. 10.) v Modrom salóne premiéru inscenácie Ako sa Ivan Ivanovič a Ivan Nikiforovič rozkmotrili. Rovnomennú poviedku Nikolaja Vasilijeviča Gogoľa (1809 - 1852) adaptoval a réžie sa ujal ukrajinský režisér Oleg Liptsin.

"Zdá sa byť banálnou novelou o malou konflikte medzi dvoma priateľmi alebo susedmi, v skutočnosti sa to celé vyvinie inak, ten konflikt je omnoho väčší a ktovie, či vôbec niekedy skončí," povedal pre TASR Mário Drgoňa, dramaturg inscenácie, ktorá je "reminiscenciou ľudskej schopnosti vypestovať vo svojom vnútri a následne šíriť zlo, ktoré napokon zničí a pohltí všetko naokolo". Istým spôsobom je tiež reakciou na vojnu na Ukrajine. "Ale je to reakcia umelecká, nie prvoplánová, ani plagátová a podobne. Dajú sa tam nájsť paralely, ale v prvom rade je to Gogoľova satirická novela," podčiarkol dramaturg.

Liptsinova adaptácia Gogoľovho textu, ide o poviedku zo zbierky Myrhorod (1835), mala byť reakciou na vojnu na Ukrajine. "Hľadal som materiál, ktorým by sme túto situáciu mohli reflektovať. A táto agresia, samozrejme, nehovoriac o fyzickej brutalite celej tej militantnej časti, je pre mňa jedno veľké, obrovské poníženie," zdôvodňuje výber Liptsin v bulletine k inscenácii. Ruská agresia podľa slov režiséra nie je len o jej vojenskom aspekte, rovnako ako poviedka. "Vykresľuje pojem akéhosi diabolského zla. Hovorí o tom, že hoci v živote existuje, objavuje sa a začína sa vždy z niečoho naozaj malého. A medzi veľmi blízkymi ľuďmi."

Liptsin má ku Gogoľovi blízky vzťah, uvádza už svoju šiestu inscenáciu jeho diela. Označil ho za spisovateľa, ktorý predstavuje dva svety. "Jednu časť duše mal ruskú a druhú ukrajinskú. Jeho prvé poviedky hovorili o ukrajinskom folklóre, tie posledné o Petrohrade a ruských príbehoch. Toto rozdelenie cítim aj ja, lebo mám v sebe časť ukrajinskú aj ruskú. Gogoľ ma priťahuje, lebo v ňom cítim to rozdelenie v duši. Vnímam ho, ako keď sa na jar začína lámať ľad," uviedol režisér na piatkovej tlačovej konferencii.

V titulných úlohách sa predstavia Robert Roth ako Ivan Ivanovič a Branislav Bystriansky ako Ivan Nikiforovič a zároveň Agafija Fedosejevna. V úlohe rozrávača účinkuje Štefan Bučko, druhým rozprávačom, sudcom i prednostom je Ondrej Kovaľ. Ďalšie postavy hrajú v alternácii hosťujúce herečky Olena Lysenko a Mária Ševčíková. Scénu a kostýmy navrhla Daša Krištofovičová.