Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Cirque du Soleil sa vracia do Bratislavy

Medzinárodné zoskupenie Cirque du Soleil, archívna snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po dvoch rokoch sa diváci môžu opäť tešiť na ďalšie vystúpenie, aké tu ešte nebolo.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Cirque du Soleil sa vracia na Slovensko, tentoraz k nám slávny kanadský cirkus zavíta s predstavením Varekai. Od 27. do 30. apríla budúceho roku si priaznivci tohto umenia užijú na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu fantastický artistický cirkus v siedmich jedinečných predstaveniach.

Desaťtisíce divákov v Bratislave doteraz videli úžasné predstavenia Cirque du Soleil, ktoré prezentujú spojenie gymnastického majstrovstva, nádherných kostýmov, pútavého príbehu a jedinečnej živej hudby. Cirque du Soleil je cirkus, v ktorom nemá miesto drezúra zvierat, svoje umenie predvádzajú artisti na zemi aj vo výškach, z čoho divákom tuhne krv v žilách. Nádherné predstavenia očarili celý svet a Slovensko je pravidelnou zastávkou Cirque du Soleil na ich svetovom turné.

Po dvoch rokoch sa diváci môžu opäť tešiť na ďalšie vystúpenie, aké tu ešte nebolo. Varekai mal svetovú premiéru v Montreale v roku 2002. Odvtedy sa predstavil v 130 mestách 23 krajín a videlo ho dovedna 10 miliónov divákov. Medzinárodné zoskupenie tvorí 50 špičkových akrobatov, hudobníkov, spevákov a postáv z 19 krajín sveta.

Príbeh Varekai: Hlboko v lese na úpätí sopky existuje zvláštny svet nazvaný Varekai. Z oblohy sa znesie osamelý muž a príbeh Varekai sa začína. Muž zletí do tieňa magického lesa a ocitá sa vo fantastickom svete plnom nevídaných stvorení, putuje na hranici reality a absurdnosti, po svete, kde sa dejú zázraky. Diváci sa ocitnú v úchvatnom lese, kde rastie vyše 300 stromov, ktoré siahajú do výšky takmer 11 metrov.

Snímka predstavenia Quidam svetoznámeho Cirque du Soleil v Bratislave 5. februára 2015.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Varekai je slovo románskeho pôvodu a znamená „kdekoľvek“. Scenáristom a režisérom predstavenia je Dominic Champagne a týmto dielom vzdáva hold kočovníkom ako zakladateľom starého cirkusového umenia, všetkým, ktorí sa s vášňou pre cirkusové umenie vydávali stále znova na cesty nevedno kam, do sveta Varekai. Kyvadlo času vracia diváka späť do čias starodávnych cirkusov, tradičných gregoriánskych tancov a vzápätí ho katapultuje do sveta moderného gymnastického umenia. Úžasnú scénu zaplnia svetoví artisti, ktorí predvedú dokonalú a precíznu šou.

Kostýmy vytvorila Eiko Ishioka, talentovaná návrhárka, ktorá pracuje v divadelnom a filmovom priemysle. Cirkusové umenie pre ňu bolo kedysi nepreskúmaným územím, no s radosťou prijala výzvu a navrhla kostýmy pre predstavenie Varekai. Výzva bola o to väčšia, že pri tomto druhu kostýmov musí dbať nielen na estetický dojem, dôležitý je aj výber materiálov, funkčnosť a bezpečnosť oblečenia.

Slnečný cirkus nadchol Slovákov, vyslúžil si ovácie.
Foto: TASR


Hudbu skomponoval Violaine Corradi, ktorý sa pri tvorbe pre Varekai inšpiroval širokou škálou world music. Artistické umenie a nádhernú scénu výborne dotvárajú rytmy havajskej rituálnej hudby, piesne francúzskych trubadúrov z 11. storočia, tradičné arménske melódie a chórová hudba. Predstavenie sprevádza živá kapela v obsadení klávesy, bicie, perkusie, basgitara, viola, dychové nástroje a dvaja speváci stvárňujúci Patriarchu a Múzu.

Zo skupiny 20 pouličných umelcov v roku 1984 vznikla veľká organizácia so sídlom v kanadskom Quebecu, ktorá poskytuje vysoko kvalitnú umeleckú zábavu. Spoločnosť má takmer 4000 zamestnancov vrátane viac než 1300 umelcov z vyše 50 krajín sveta. Cirque du Soleil priniesol senzáciu a potešenie už vyše 100 miliónom divákov v 300 mestách vo vyše 40 krajinách na piatich svetadieloch.

TASR informovala Lucia Šuková, PR manažérka agentúry Vivien, ktorá Cirque du Soleil na Slovensko prináša.