Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Créme de la Créme sa začína už dnes, predstaví osem filmových noviniek

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Prehliadka zavíta do šestnástich miest a osemnástich kín.

Bratislava 10. marca (TASR) – Týždeň francúzskeho filmu s názvom „Créme de la Créme III“ sa začína v rámci mesiaca frankofónie na Slovensku v šestnástich slovenských mestách už dnes. Festival otvorí snímka Ďaleko od ľudí už tradične v Cinema City Eurovea za účasti veľvyslanca Francúzskej republiky na Slovensku Didiera Lopinota. Informovala o tom PR manažérka festivalu Dagmar Krepopová.

Program prehliadky tvoria štyri sekcie. Prvá sa volá „Créme de la Créme – Aktuálne“ a predstaví osem nových filmov. Divákov čaká dobrodružná dráma Ďaleko od ľudí s Viggom Mortensenom v hlavnej úlohe, emocionálna dráma Môj kráľ ocenená za najlepší herecký výkon v Cannes, filmová adaptácia románu Denník komornej nominovaná na Berlinále 2015 na Zlatého medveďa, dobrodružné road-movie Mikrób a Gasoil o dvoch teenageroch, ktorí sa na neštandardnom vozidle vyberú počas prázdnin naprieč Francúzskom. V ponuke je aj krimi–thriller Prípad SK1 inšpirovaný skutočným prípadom desaťročného vyšetrovania masového vraha, dráma o ľúbostnom trojuholníku V tieni žien, komediálna dráma o únose Chaplinovej mŕtvoly Cena slávy a thriller Pán Bezchybný.

Sekciu „Créme de la Créme – Návraty“ tvorí kolekcia francúzskych filmov, ktoré boli uvedené na predchádzajúcich ročníkoch Créme de la Créme alebo Be2Can. Sú to snímky Renoir, Život Adéle, Dheepan, Hlavu hore, Láska je dokonalý zločin, Vtáci a ľudia, Láska na prvý boj, Sils Maria a Pátranie.

Tohtoročnou novinkou je sekcia, venovaná jednému filmovému tvorcovi. V „Créme de la Créme 3x Marion“ budú mať obdivovatelia herečky Marion Cotillard možnosť vidieť filmy Macbeth, Dva dni, jedna noc a Z hrdze a kosti.

Do sekcie „Créme de la Créme pre deti“ sú v Kine Film Europe v Bratislave zaradené dve francúzske animované rozprávky pre najmenšie deti O myške a medveďovi a Chrobáčikovia, a pre staršie deti dobrodružný príbeh Mikulášove šibalstvá. „Sekcia sa osvedčila. Minulý rok sme boli veľmi spokojní s návštevnosťou detských filmov,“ uviedla Krepopová.

Okrem samotných filmov divákov čaká aj sprievodný program. V piatok (11.3.) uvedie film Ďaleko od ľudí v Kine Film Europe režisér David Oelhoffen. Film Prípad SK1 uvedie v ten istý deň režisér Frédéric Tellier, herec v hlavnej úlohe Raphaël Personnaz, herečka Chloé Stefani a scenárista David Oelhoffen. „Po projekcii oboch filmov budú mať diváci jedinečnú príležitosť zhovárať sa so samotnými tvorcami,“ dodala Krepopová. Pred uvedením filmu Dva dni, jedna noc je v Kine Film Europe v sobotu (12.3.) naplánovaný krst DVD tohto filmu. Na záver Týždňa francúzskeho filmu vyhlásia víťazný film diváckej súťaže.

Prehliadka zavíta do šestnástich miest a osemnástich kín. Créme de la Créme nájdu diváci v Bratislave v Kine Film Europe , Mladosť a Lumiére, v Banskej Bystrici v Akadémii umení, v Brezne v Kine Mostár, v Bytči vo Filmovom klube, v Košiciach v Kulturparku, v Liptovskom Mikuláši v Dome kultúry, v Martine v Mestskej scéne, v Nitre v Kinoklube Tatra, v Novom Meste nad Váhom v Kine Považan, v Piešťanoch v Dome umenia, v Poprade v Kinoklube Film Europe, v Prešove v Kine Pocity, v Seredi v Kine Nova, v Trenčíne v Artkine Metro, v Trnave v Kine Hviezda a Žiline v Stanici Žilina-Záriečie.