Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Kultúra

Créme de la Créme uvádza vo festivalovej kinopremiére osem snímok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prehliadku dopĺňajú aj dve sekcie venované výnimočným francúzskym hereckým osobnostiam.

Bratislava 7. marca (TASR) - Týždeň francúzskeho filmu - Créme de la Créme privíta od pondelka divákov v Bratislave a v ďalších kinách na Slovensku. V poradí 8. ročník prehliadky francúzskej kinematografie uvedie vo festivalovej kinopremiére osem snímok. Do 13. marca premietne historické drámy, filmy zo súčasnosti, ekologicky zamerané snímky i hudobný film.

"Našimi premiérami upozorníme na trendy, témy, aktuality, kontext a stabilné hodnoty, ktoré naši diváci od Francúzov čakajú," uviedol Ivan Hronec, riaditeľ mediálnej spoločnosti Film Europe, ktorá prehliadku organizuje v spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku počas Mesiaca frankofónie.

Prehliadku dopĺňajú aj dve sekcie venované výnimočným francúzskym hereckým osobnostiam. Sekcia Fokus je venovaná francúzskej herečke Léy Seydouxovej a sekcia Hommage vzdá poctu nedávno zosnulému francúzskemu hercovi Gaspardovi Ullielovi.

Týždeň francúzskeho filmu slávnostne otvoria v sále Činohry Slovenského národného divadla (SND) švajčiarsko-francúzsko-ukrajinskou snímkou Oľga. Otvárací film organizátori prehliadky zvolili na znak solidarity s Ukrajinou. "Presvedčivý psychologický portrét mladej športovkyne zvádzajúcej náročný osobný boj vo Švajčiarsku, zatiaľ čo v jej rodnej Ukrajine vypukol Maidanský prevrat!," približujú film, ktorý mal premiéru na festivale v Cannes 2021. Hlavnú predstaviteľku Oľgu stvárnila mladá ukrajinská vrcholová športovkyňa Anastasia Budiaškina pochádzajúca z Charkova.

Druhou snímkou otváracieho večera je historický veľkofilm Stratené ilúzie, ktorý na motívy slávneho románu Honoré de Balzaca nakrútil režisér Xavier Giannoli. Pred pár dňami získala vo Francúzsku sedem ocenení v rámci národných filmových cien César vrátane ceny za najlepší film roka. Vo filme o mladom básnikovi, ktorý prichádza skúsiť šťastie do Paríža, sa objavia herecké hviezdy ako Benjamin Voisin, Cécile de France, Xavier Dolan či Vincent Lacoste.

Fanúšikov francúzskych komédií poteší hudobný film Tralala z dielne režisérskeho tandemu bratov Arnauda a Jeana-Mariho Larrieuovcov. V komediálnom muzikáli sa 48-ročný pouličný spevák Tralala rozhodne zmeniť svoju identitu. V hlavnej úlohe sa predstavia režisérska hviezda Maiwenn a aj známy francúzsky herec Mathieu Amalric, ktorého aj slovenské publikum pozná z populárnych snímok Wesa Andersona Francúzska depeša Liberty alebo Grandhotel Budapešť.