Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Cyklus besied v Nitrianskej galérii predstaví slovenských spisovateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

V jesennej časti 13. ročníka Cyklu besied so súčasnými slovenskými spisovateľmi 4-3-2-1...predstaví Dado Nagy aj spisovateľku Janu Bodnárovú.

Nitra 17. septembra (TASR) – Nitrianska galéria na jeseň pokračuje v 13. ročníku Cyklu besied so súčasnými slovenskými spisovateľmi 4-3-2-1... Projekt je zameraný hlavne na súčasnú literatúru a prezentáciu autorov, ktorí si získali pozornosť odbornej verejnosti a boli ocenení alebo nominovaní na ceny v prestížnych literárnych súťažiach.

Súčasťou besied je okrem moderovanej diskusie so spisovateľom aj autorské čítanie textov. Cyklus trvá v Nitrianskej galérii od roku 2006. Moderátorom a spolutvorcom dramaturgie je od začiatku Dado Nagy. „Počas trvania projektu sa predstavilo množstvo popredných slovenských autorov, napríklad Dušan Mitana, Pavel Vilikovský, Daniela Kapitáňová, Daniel Hevier, Michal Hvorecký a mnohí iní,“ uviedla Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie.

Ako doplnila, jesenná časť cyklu besied sa začne 3. októbra, kedy sa čitateľom v Nitrianskej galérii predstaví Arpád Soltész. „Pracoval ako novinár a investigatívny žurnalista. V súčasnosti pôsobí ako politický komentátor a glosátor. Jeho posledný román Sviňa je fiktívny príbeh, ktorý sa odohráva vo vymyslenej malebnej krajinke, ktorá sa ale nápadne podobá na Slovensko a dokonale zrkadlí súčasnú atmosféru v našej spoločnosti,“ povedala Vadelová.

V jesennej časti 13. ročníka Cyklu besied so súčasnými slovenskými spisovateľmi 4-3-2-1...predstaví Dado Nagy aj spisovateľku Janu Bodnárovú, ktorá sa venuje literárnej činnosti a tvorbe video performancií. Ďalším hosťom bude režisérka, scenáristka a spisovateľka Mariana Čengel Solčanská.