Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Cyprus svoje predsedníctvo v EÚ pripomína kultúrou v Bratislave

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kyriakos Kallis sa prezentuje kľukatou inštaláciou na podlahe, Lia Lapithi zasa umeleckým prestieraním na sviatočnom stole.

Bratislava 29. júna (TASR) - Cyprus - súčasné sochárstvo je názov národnej výstavy v Dome umenia v centre Bratislavy. Expozícia na prvom poschodí je v rámci začínajúceho 17. ročníka medzinárodného podujatia Socha a objekt. Organizátorom výstavy je Veľvyslanectvo Cyperskej republiky na Slovensku pri príležitosti prevzatia polročného predsedníctva Rady Európskej Únie Cyperskou republikou od 1. júla.

"Je tu výber z tvorby deviatich našich významných sochárov," povedala na štvrtkovej (28.6.) vernisáži kurátorka výstavy Tonia Loizou.

Najstaršie objekty a obrazy sú z roku 1993 od Nicosa Charalambidesa. Kyriakos Kallis sa prezentuje kľukatou inštaláciou na podlahe, Lia Lapithi zasa umeleckým prestieraním na sviatočnom stole. Pestré podoby súčasného cyperského výtvarného umenia predstavujú aj diela, ktoré v rokoch 2004 až 2011 vytvorili Andreas Savva, George Moisi, Nikos Moschatos, Kitsa Antoniou, Andreas Efesopoulos a Gioula Chatzigeorgiou.

Veľvyslanectvo Cyperskej republiky chce prostredníctvom kultúrnych aktivít prehĺbiť vzťahy Cypru so Slovenskom a viac priblížiť svoju kultúru a mentalitu slovenským občanom. Najbližšie voľne prístupné podujatie bude v nedeľu 1. júla o 18.00 hodine na Hlavnom námestí v Bratislave, kde sa predstaví hudobná skupina Potopoiion a tanečné zoskupenie Pasydy.