Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstava v D. Kubíne predstaví postavu amerického pop-artu A. Warhola

Andy Warhol, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom výstavy je predstaviť rozporuplnú osobnosť umelca na pozadí prostredia a tradičného života karpatských Rusínov – etnika, ku ktorému Warholova rodina patrila.

Dolný Kubín 6. septembra (TASR) - Výstava s názvom Známy i neznámy Andy Warhol - Človek odnikadiaľ v priestoroch Oravskej galérie so sídlom v Dolnom Kubíne predstaví kľúčovú postavu amerického pop-artu a jedného z najvplyvnejších umelcov 20. storočia. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 7. septembra o 16.30 h.

"Koncepcia výstavy spočíva vo vizualizácii myšlienky a témy o pôvode Andyho Warhola. Návštevníkom ponúkne výnimočnú príležitosť zoznámiť sa s jeho tvorbou, výberom diel zo zbierok Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, súkromného majetku, a tiež prostredníctvom fotografií, filmových dokumentov a artefaktov vzťahujúcich sa k jeho životu, rodine a prostrediu, odkiaľ pochádzal," povedala pre TASR riaditeľka galérie Eva Ľuptáková.

Cieľom výstavy je podľa nej predstaviť rozporuplnú osobnosť umelca na pozadí prostredia a tradičného života karpatských Rusínov – etnika, ku ktorému Warholova rodina patrila. "Chudoba, ťažké životné podmienky a smrť otca, ktoré postihli rodinu po vysťahovaní do Spojených štátov amerických, prispeli k formovaniu jeho pocitu outsidera a hľadania sebarealizácie v umeleckej tvorbe," vysvetlila.

Intermediálny rozmer Warhola ho nominuje do roviny aktuálneho klasika 20. storočia viac ako Picassa, Kandinského či Maleviča, myslí si Ľuptáková. "Je menej akademický, prístupnejší, nie je úzko orientovaný na jeden druh umenia a hlavne je súčasťou masovej percepcie, takzvaným médiom populárnej kultúry," dodala riaditeľka Oravskej galérie.