Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

FOTO: Bratislavský hrad pozýva na výstavu s názvom Duality

Na snímke otvorenie spoločnej výstavy umelcov Dušana Mocka a Catherine Sica Duality v priestoroch západnej terasy Bratislavského hradu 1. augusta 2023 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Výstava potvrdzuje, že umelecké hodnoty sa vyvíjajú a stále vedia prekvapiť, zhodnotil kurátor a člen Európskej akadémie vied a umení Ľuboslav Moza.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Duality je názov výstavy, ktorú otvorili v galérii na západnej terase Bratislavského hradu. Svoje diela na nej spoločne predstavujú Dušan Mocko a Catherine Sica.

"Catherine Sica je rakúskou umelkyňou s talentom pre rôznorodosť výtvarných disciplín. Jej obrazy sú fluidom abstraktnej záhadnosti citu. Profesionálne výsledky dosahuje v dizajne, reštaurátorskými vstupmi i v najsúčasnejších trendoch," približuje kurátor a člen Európskej akadémie vied a umení Ľuboslav Moza umelkyňu, ktorá na vernisáži (1. 8.) predviedla aj to, že je tiež vynikajúcou speváčkou.



"Výstava potvrdzuje, že umelecké hodnoty sa vyvíjajú a stále vedia prekvapiť," zhodnotil Moza. Obdivovateľom výtvarného umenia dáva do pozornosti aj diela, ktoré na spoločnej výstave prezentuje Mocko. "Patrí dnes k najlepším výtvarným umelcom. Jeho tvorba, to je talent a trpezlivá, systematická práca v ateliéri. Dušanove nové diela vás pritiahnu. A čo sa veľmi teším, ponúknu rozkošný, elegantný svet autorovej tvorivosti," uviedol kurátor k dielam umelca, ktorý v rodnej Bratislave študoval odbor drevorezba na Strednej škole umeleckého priemyslu (1977 - 1981) a Vysokej škole výtvarných umení odbor reštaurovanie sochy (1981 - 1987). Ihneď potom emigroval do Nemecka, kde založil reštaurátorský ateliér. Venoval sa tiež voľnej sochárskej a maliarskej tvorbe, grafike, bytovému a odevnému dizajnu, módnym doplnkom, galerijnej činnosti i obchodu s umením. Voľnú tvorbu vystavoval v niekoľkých nemeckých mestách, kanadskom Toronte a v roku 2007 v Bratislave pod názvom Retrospektíva. Voľnú výtvarnú tvorbu prezentoval v rodnom meste aj v roku 2019.

Výstava Duality potrvá do 17. augusta.