Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

DAB v Nitre uvedie premiéru inscenácie Žltým včelám žlté slzy

Na snímke Jakub Rybárik (vľavo) a Andrea Sabová počas generálnej skúšky pred premiérou inscenácie Žltým včelám žlté slzy na motívy poézie Miroslava Válka v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre 21. apríla 2017. Režisérom i autorom dramatizácie je český režisér Jan Antonín Pitínsky, ktorý sa v nitrianskom divadle predstaví pod pseudonymom Jan z Přítmí. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Príbeh detektívnej, poetickej a podľa tvorcov veľmi obraznej inscenácie sa bude odohrávať na veľkej vesmírnej električkovej zastávke, na ktorej sa stretávajú a míňajú ľudia.

Nitra 21. apríla (TASR) – Divadlo Andreja Bagra (DAB) v Nitre dnes uvedie premiéru inscenácie Žltým včelám žlté slzy, ktorá vznikla na motívy poézie Miroslava Válka. Režisérom i autorom dramatizácie je český režisér Jan Antonín Pitínsky, ktorý sa v nitrianskom divadle predstaví pod pseudonymom Jan z Přítmí.

Ako uviedol, poéziu Miroslava Válka sa bude snažiť vyrozprávať pohybom i príbehom, ktorý z básnikových veršov vytvoril. „Snažíme sa to hrať ako detektívku. Všetky texty sú však z básní, pretože keď robíme Válka, tak všetko musia byť básne. Snažíme sa to spraviť tak, aby si ľudia jednoducho chceli Válka prečítať. Našou snahou nebolo hovoriť čo si myslíme my, pretože si myslíme rôzne veci. Chceli sme skôr vytvoriť nie príliš dlhú erupciu, vďaka ktorej by ľudia zistili, že poézia je šokujúca vec,“ povedal Pitínsky.

Podľa šéfdramaturga DAB Svetozára Sprušanského sa v hre Žltým včelám žlté slzy podarilo spojiť surreálne a osobité režijné videnie Jana Antonína Pitínskeho s poéziou Miroslava Válka. „Myslím, že je to úplne úžasné a som veľmi rád, že tieto dva výrazné pohľady na svet, na život a na umenie tlmočené prostredníctvom umeleckého slovníka, sa spojili. Myslím si, že práve tá javisková obraznosť pána režiséra Pitínskeho v spojitosti s obrovsky eruptívnou, fantasknou a obrazmi nasýtenou poéziou, paradoxne konkretistu, Miroslava Válka, je spojenie, ktoré prinesie zaujímavý divadelný výsledok,“ skonštatoval Sprušanský.

Príbeh detektívnej, poetickej a podľa tvorcov veľmi obraznej inscenácie sa bude odohrávať na veľkej vesmírnej električkovej zastávke, na ktorej sa stretávajú a míňajú ľudia. „Je to inšpirácia z tej najslávnejšej básne Miroslava Válka s názvom Ranná smutná električka. Je to súčasne aj množstvo odkazov na rôzne možnosti, kam sa človek počas toho čakania na tú správnu električku môže dostať. Verím, že pre diváka bude sledovanie príbehu tejto inscenácie dobrodružná a vzrušujúca cesta,“ dodal Sprušanský.