Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Ďalší ročník Hviezdoslavovho Kubína má nových celoštátnych víťazov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kategóriu divadiel poézie dospelých ovládol divadelný súbor DRIM pri Základnej umeleckej škole Jozefa Rosinského v Nitre.

Dolný Kubín 25. júna (TASR) - Hodnotiacou diskusiou, slávnostným vyhlásením výsledkov a vystúpeniami víťazov zavŕšili dnes v metropole Oravy 62. ročník najstaršej celoštátnej postupovej prehliadky umeleckého prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Jeho dejiskom bolo od 22. júna Mestské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne.

Prvenstvo za prednes poézie získala Adela Dukátová z Nitry a prózy Alica Cvečková z Nitry. Medzi dospelými recitátormi ovládol kategóriu v prednese poézie Marián Gajdoš z Chynorian a kategóriu v prednese prózy Martina Justusová z Trnavy. Medzi detskými recitačnými súbormi triumfovala Bebčina pri Základnej umeleckej škole Štefana Baláža v Novej Dubnici. Kategóriu divadiel poézie dospelých ovládol divadelný súbor DRIM pri Základnej umeleckej škole Jozefa Rosinského v Nitre.

"Na Hviezdoslavovom Kubíne sa zamýšľame nad slovom, jeho obsahom a zvukom, nad prostriedkami dorozumenia a porozumenia, nad rozsahom a hĺbkou literatúry. Nie je to však len o význame a kráse slova. Toto celoslovenské hnutie je významné aj tým, že spája deti, mládež a dospelých na základe ich spoločného záujmu do jednej družiny a vytvára tak spojenectvo duší, ktoré značná časť spoločnosti prijíma neraz s nadhľadom," myslí si generálna riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková.

Pri hodnotení súťažiacich v detskom a umeleckom prednese prihliada odborná porota na dramaturgickú prípravu predlohy, tvorivosť a osobnostný prístup recitátora i pôsobivosť prednesu na poslucháča. Recitačné kolektívy a divadlá poézie musia dbať na javiskové stvárnenie, dramaturgiu a zameranosť na diváka.