Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Daniel Hevier absolvoval internetové štúranie sa v Štúrovom živote

Na snímke spisovateľ, scenárista, dramatik, textár, performer, autor literatúry pre deti a tiež výtvarník Daniel Hevier Foto: TASR/ Michal Svítok

Literárne informačné centrum (LIC) predstavilo dnes v Bratislave svoje najnovšie vydavateľské počiny, ktoré uvedie aj na knižnom veľtrhu Bibliotéka.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Literárne informačné centrum (LIC) predstavilo dnes v Bratislave svoje najnovšie vydavateľské počiny, ktoré uvedie aj na knižnom veľtrhu Bibliotéka. "V poslednom čase sme sa venovali najmä štúrovskej trilógii. Sú to tri knihy od rozličných autorov, ale súvisia spolu témou a grafikou, ktorú robil Pavol Bálik," uviedla na stretnutí s médiami Miroslava Vallová, riaditeľka LIC. K novinkám, ktoré jeho vydavateľstvo prinieslo koncom októbra k Roku Ľudovíta Štúra, patrí publikácia od kolektívu autorov Hlboký lov (slov), Zatykač na Štúra - súbor esejí poetky a esejistky Dany Podrackej a kniha Daniela Heviera Štúr: bedeker.

"Myslím si, že to sú tri najkrajšie knihy, ktoré vznikli v tomto roku na Slovensku," zhodnotil sériu výnimočných publikácií Daniel Hevier a priblížil svoj "nevedecký a nehistorizujúci" Štúr: bedeker určený stredoškolákom, ktorý je výsledkom autorovho "internetového štúrania sa v Štúrovom živote". "Pozbieral som mnohé aj známe fakty, ale usporiadal som ich abecedne na rozdiel od doterajších kníh, ktoré o Štúrovi povychádzali," povedal Hevier ku genéze knižky, ktorá je prierezom Štúrovým životom. "Nespoliehal som sa na literatúru o ňom, ale siahol som po jeho pôvodných dielach, ale aj listoch a spomienkach súčasníkov, pretože tam je najviac zaujímavostí," doplnil ku knižke, ktorú nazval hipštúrskou. "Veľa mladých mužov začalo nosiť štúrovské brady, ukazuje sa, že Štúr je naozaj živý symbol, že ho národ spontánne prijal a z toho výročia si urobil spontánnu autentickú oslavu a znovuprijatie Štúra," dodal autor inšpiratívneho bedekra, ktorý má poslúžiť na to, aby staršie deti a stredoškoláci "spoznali krajinu zvanú Štúr".

Miroslava Vallová pripomenula, že LIC vydáva knihy, ktoré iní vydavatelia nemôžu a nechcú vydávať, pretože sú náročné finančne a oslovujú úzke publikum. "Sú to knihy veľmi potrebné, ale veľmi ťažko marketingovo obstarateľné. Radi ich robíme, ale je ťažké ich predávať," doplnila a pripomenula úspešnú edíciu Siete, v ktorej vyšla napríklad kniha Veroniky Šikulovej Freska v dome a kniha Mily Haugovej Písať ako dýchať. Vydavateľstvo chce podľa Vallovej ďalej pokračovať tiež v novej edícii Memoáre, v rámci ktorej vyšiel Július Vanovič so Zápiskami z mŕtveho času. Antimemoáre. "Potom sú to literárno-vedné diela a diela, ktoré interpretujú niektoré iné literárne diela. Napríklad Dano Hevier pre nás urobil veľmi zaujímavú knižku, dobre recenzovanú, v ktorej interpretoval niekoľko básní slovenskej poézie," zdôraznila šéfka LIC s tým, že vydavateľstvo začína realizovať detskú edíciu v spolupráci s časopisom Slniečko. Jej prvým počinom je práve novinka Škola po škole z pera Daniela Heviera. "Takáto knižka sa robí autorovi veľmi ľahko, lebo som tam nemusel momentálne napísať ani riadok, všetko už bolo napísané v časopisoch Slniečko, teraz to vydali s krásnymi ilustráciami Miloša Koptáka," podotkol autor k svojej "veselej" knižke pre deti.

Na knižný veľtrh Bibliotéka pripravuje LIC bohatý program na pódiu Deti sú naše knihy a v spoločnom stánku s ZVKS. Čitateľom priblíži aj Zakázané prózy Vladimíra Mináča, knižný rozhovor Alty Vášovej a Jána Štrassera Sledoslov. Na svoje si prídu aj priaznivci poézie, v nedeľu 8. novembra o 11.00 h sa môžu stretnúť a vyjadriť svoje priania jubilujúcemu básnikovi Jánovi Buzássymu.