Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Malý veľký herec Danny DeVito sa dožíva sedemdesiatky

Danny DeVito Foto: TASR/AP

Nízky zavalitý vzrast predurčil amerického herca na úlohy bláznivých a smiešnych postavičiek s komickou výrečnosťou a nápadnou gestikuláciou.

Neptune/Bratislava 17. novembra (TASR) – Americký herec, režisér a producent Danny DeVito sa dnes dožíva 70 rokov.

Americkému hercovi nebola daná do vienka výška, ale o to viac mu bolo dopriate hereckého a komediálneho talentu. Ako režisér sa podpísal pod úspešnú čiernu komédiu Vojna Roseovcov, v ktorej si aj zahral. Svoj herecký talent predviedol napríklad vo filmoch Prelet nad kukučím hniezdom, Honba za klenotom Nílu alebo Dvojičky.

Narodil sa ako Daniel Michael DeVito 17. novembra 1944 v mestečku Neptune v americkom štáte New Jersey. V žilách mu koluje krv talianskych predkov. Navštevoval katolícku internátnu školu, kde bol často terčom posmechu kvôli svojej výške. Stopäťdesiatdva centimetrov vysoký umelec to však využil vo svoj prospech a stal sa obľúbeným triednym komikom, ktorý vtipne parodoval rádové sestry a kňazov. Po maturite sa prihlásil na herecké kurzy na Americkú akadémiu dramatických umení (American Academy of Dramatic Arts). Popritom študoval maklérstvo a pracoval tiež ako holič.

Herec Danny DeVito (vpravo) po svojom uvedení do Siene slány New Jersey 2. mája 2010 v Newarku spieva s Bruce Springsteenom pieseň Glory Days.
Foto: TASR/AP
Prvé herecké skúsenosti získal Danny DeVito účinkovaním v niekoľkých televíznych seriáloch a na divadelných doskách newyorského Broadwaya. Do širšieho diváckeho povedomia sa zapísal hlavnou úlohou taxikára v komediálnom seriáli Taxi (1978), na ktorom sa podieľal aj režijne a ktorý mu za herecký výkon vyniesol Zlatý glóbus (1980) i cenu Emmy (1981). Za hranicami USA sa však preslávil najmä vďaka celovečerným filmom. Dôležitou úlohou, ktorá značne ovplyvnila jeho kariéru, bola rola slabomyseľného pacienta psychiatrickej liečebne v slávnej dráme One Flew Over the Cuckoo's Nest (Prelet nad kukučím hniezdom, 1975) v réžii Miloša Formana. Rovnakú úlohu stvárnil už v divadelnej hre, podľa ktorej oscarový film - s Jackom Nicholsonom v hlavnej úlohe - vznikol. Nízky zavalitý vzrast predurčil amerického herca na úlohy bláznivých a smiešnych postavičiek s komickou výrečnosťou a nápadnou gestikuláciou. V tejto polohe sa DeVito ako zloduch Ralph predstavil po boku Michaela Douglasa a Kathleen Turnerovej v romantických dobrodružných filmoch Romancing the Stone (Honba za diamantom, 1984) a The Jewel of the Nile (Honba za klenotom Nílu, 1985). S hereckou dvojicou Turnerová a Douglas si spoluprácu zopakoval koncom 80. rokov 20. storočia v čiernej komédii The War of the Roses (Vojna Roseovcov, 1989).

V úspešnom filme, ktorý aj režíroval, stvárnil Danny DeVito úlohu rozprávača, priateľa i advokáta rozhádaných manželov. Ako režisér a herec pracoval tiež na životopisnej dráme Hoffa (1992), ktorá bola nominovaná na Zlatého medveďa na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v nemeckom Berlíne. Medzi veľké herecké kreácie populárneho umelca patrí aj učiteľ vojakov v komédii Renaissance Man (Zobuďte sa vojaci!, 1994) či postava novinára Hudgeonsa v oscarovej kriminálke L. A. Confidential (L. A. - Utajené skutočnosti, 1997). DeVito si zahral tiež vo filmoch Batman Returns (Batman sa vracia, 1992), The Rainmaker (Čarodejník, 1997), Reno 911!: Miami (Poliši z Rena, 2007) a v mnohých ďalších.



Medzi mnohými oceneniami, ktoré Danny DeVito získal, sú mimo iných nominácie na Oscara za produkciu snímky Erin Brockovich (Erin Brockovichová, 2000), šesť nominácii na Zlatý glóbus a päť nominácii na cenu Emmy za herecký výkon. V roku 2007 si na MFF v českých Karlových Varech prevzal Krištálový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu.

Od roku 1981 bol herec ženatý s herečkou Rheou Perlmanovou, známou napríklad z legendárneho amerického sitcomu Cheers (Na zdravie, 1982). V roku 2012 však po 30 rokoch manželstva oznámili rozchod.

Zdroje: http://zivotopis.osobnosti.cz/, http://www.csfd.cz/