Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Danubiana má nové výstavné priestory aj výstavu Galandovci

V rámci otvorenia nových výstavnych priestorov múzea Danubiana v Bratislave sprístupnili výstavu výtvarnej skupiny Galandovci. Na snímke dielo "Chlap v klobúku" od Ivana Štubňu. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa bratislavského primátora Milana Ftáčnika bol piatok sviatkom pre Bratislavu.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Nové výstavné priestory v podobe dostavby múzea Danubiana Meulensteen Art Museum v bratislavskom Čunove dnes otvorili za prítomnosti ministra kultúry SR Mareka Maďariča, viacerých veľvyslancov, politikov a množstva zahraničných hostí.

V úvodnom príhovore zakladateľ múzea holandský zberateľ a podporovateľ umenia Gerard Meulensteen z Eindhovenu vyjadril potešenie nad rozsiahlou prístavbou. Tiež obsiahle pripomenul históriu vzniku budovy pri Dunaji a poďakoval viacerým slovenským politikom aj iniciátorovi ojedinelého múzea Vincentovi Polakovičovi za jeho vznik.

"Danubiana je v unikátnom prírodnom prostredí, aj zriedkavá veľká kultúrna inštitúcia, ktorá po Novembri vznikla na zelenej lúke a spája nás so slobodným kultúrnym svetom. Jej rozšírenie dáva ešte väčšie možnosti na prezentáciu nášho aj zahraničného umenia. Verím, že svojím programom si získa aj tú časť kultúrnej obce, ktorá sa na dostavbu v danom čase dívala skepticky," pripomenul Maďarič.

Podľa bratislavského primátora Milana Ftáčnika je dnešný deň sviatkom pre Bratislavu. "Pre mňa je to ako rozprávka, keď Holanďan s Popradčanom Polakovičom postavili nový symbol Bratislavy. V čase krízy prišiel sen rozšíriť múzeum a som rád, že sny sa stávajú skutočnosťou," povedal Ftáčnik.

Rakúsky veľvyslanec na Slovensku Markus Wuketich v mene prezidenta svojej krajiny udelil Polakovičovi štátne vyznamenanie za začatú výbornú kultúrnu spoluprácu, keď v Danubiane doteraz vystavovalo vyše 40 rakúskych výtvarníkov. Oveľa ťažšími oceneniami – Zlatou medailou Danubiany v podobe mlynského kameňa odmeňoval Polakovič tých, ktorí sa zaslúžili o vybudovanie Danubiany pred 15 rokmi aj o terajšiu dostavbu.

"Zaslúži si ju aj Meulensteenova manželka Riki. Dodnes neverím, že nezavolala na mňa policajtov, keď som k nim do Holandska prišiel pýtať peniaze na výstavbu múzea. Jej manžel mesačne posielal veľké čiastky na výstavbu a činnosť," zdôvodnil Polakovič.

Výstava približuje takmer 200 diel

Súčasťou slávnostného otvorenia dostavby za rezkej hudby skupiny Funny Fellows, tanečného vystúpenia SĽUKu a spevu Kataríny Hasprovej bolo otvorenie novej výstavy s názvom Galandovci. Obsahuje takmer dve stovky umeleckých diel deviatich výtvarníkov a predstavuje fenomén nášho umenia. Konkrétne predstavuje príbeh deviatich slovenských výtvarníkov, ktorí boli v rokoch 1957–1969 príslušníkmi Skupiny Mikuláša Galandu. Boli to Andrej Barčík (1928–2004), Anton Čutek (1928–2002), Vladimír Kompánek (1927–2011), Rudolf Krivoš (1933), Milan Laluha (1930–2013), Milan Paštéka (1931–1998), Andrej Rudavský (1933), Ivan Štubňa (1926–1994) a Pavol Tóth (1928–1988). Galandovci predstavujú cestu od rebelantského gesta rovno do centra kultúrneho procesu moderného výtvarného umenia na Slovensku.

"Pochopiteľne, že po meravých rokoch husákovskej normalizácie sa stali pri svojom návrate z alternatívnej kultúry neraz až heroizovanými klasikmi. Výstava v Danubiane preto položila dôraz na kvalitné pripomenutie včasných diel autorov, najmä zo zbierok galérií, i na také diela, ktoré neboli z rôznych dôvodov prezentované prinajmenšom 50 rokov,"
konštatuje jej kurátor Juraj Mojžiš. Výstavu sprevádza jeho knižná publikácia Galandovci, v ktorej sú publikované aj pozoruhodné dobové materiály.