Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

David Koller si vyslúžil bratislavské standing ovation

Na snímke David Koller,archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

David začal piesňou Až ti řeknu já z albumu Nic není nastálo z roku 2006.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Známy český hudobník David Koller koncertoval v sobotu večer (13.4.) v bratislavskej Aegon aréne NTC. Sprevádzal ho pražský Agon Orchestra pod vedením Petra Kofroňa, hosťami programu boli speváčka Lenka Dusilová a huslista Filip Jančík.

Fanúšikovia skupiny Lucie aj sólovej tvorby Davida Kollera si prišli na svoje, koncert bol prierezom jeho doterajšej hudobnej dráhy. „Koncepcia koncertu je podobná ako concerto grosso, je to akoby súboj dvoch kapiel, ktoré sú postavené proti sebe, to znamená hrajú spolu, hrajú proti sebe a niekedy po sebe. Je to koncert pre dva orchestre, ktoré sú nezávislé na sebe. Bol to môj sen, urobiť takýto koncert,“ uviedol pre TASR.

David začal piesňou Až ti řeknu já z albumu Nic není nastálo z roku 2006, hneď za ňou z éry Lucie nasledovali hity Daniela (album Dobrá kočka, která nemlsá, 2002) a Šrouby do hlavy (debutový album Lucie, 1990). Pri nich si fanúšik a poslucháč ani neuvedomí, že už majú dvadsať a viac rokov. Z albumu Kollerband (2003) boli piesne Težkej sen a Lehká, ďalšími potom Jižní kříž a Žádny city. Po nich prišla na pódium Lenka Dusilová, ktorá najprv zahrala vlastnú pieseň Mrazy a potom v duete s Davidom aj dva megahity Sen a Amerika, oba z albumu Černý kočky, mokrý žáby (1994). Lenka naspievala vokály v týchto piesňach aj na originálnom albume.

Aj druhá časť bola mixom Kollerových sóloviek a hitov Lucie, Zhasněte lampiony, Čas nejde vzít spátky, Chci zas v tobě spát, Srdce, Milá, Černí andělé, Lajka z I. P. Pavlova, Ty a já, Nic není nastálo. David s kapelou, v ktorej hrá aj jeho syn Adam a Agon Orchestra mali úspech a tak došlo aj na prídavok, bola ním Majolenka, ktorú zložil ešte v prvej kapele Jasná páka. Odmenou za výkon bol standing ovation publika, ktoré si viaceré zo známych hitov spolu zaspievalo a verí, že takto o rok uvidí v Bratislave aj celú zostavu Lucie pri návrate na koncertné pódium. Správa o tom už viackrát prebehla v médiách.

Huslista Jančík ako predskokan

V úlohe predskokana sa predstavil mladý huslista Filip Jančík (1992). Husľista, ktorý žije a pôsobí prevažne vo Viedni, pochádza z Popradu a husliam sa venuje od svojich šiestich rokov. Na konte už má spoluprácu s poprednými slovenskými aj zahraničnými umelcami. Zaujali jeho úpravy známych skladieb z repertoáru Adele ale aj hardrockovej kapely AC/DC.

Spevák, skladateľ a hudobník David Koller (*27.9.1960, Praha) začínal so spevom v detskom súbore Bambini di Praga. Ako prvú si vyskúšal bratovu súpravu bicích nástrojov, keď brat odišiel na dva roky na vojnu. Jeho prvou skupinou bola v roku 1980 Jasná páka. V roku 1982 vznikla v Prahe amatérska skupina Žentour a jej členom bol aj David. V roku 1987 bol spoluzakladateľom skupiny Lucie, s ktorou hral až do rozchodu v roku 2005.

V nej hral na bicie, ale aj na gitare a spieval. Lucie vydala 13 albumov, štyrikrát po sebe od roku 1999 získali českého zlatého slávika v kategórii skupín. V roku 1993 nahral sólový album, na ktorom bola aj známa pieseň Chci zas v tobě spát. Po rozchode Lucie si zostavil vlastnú formáciu Koller Band. V októbri 2006 vydal sólový album Nic není nastálo, v novembri 2010 album Teď a tady. Album vysoko hodnotila Česká akadémia populárnej hudby a vyniesol mu ocenenie Anděl 2010 ako spevák roka.