Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

Deň slovenskej kultúry v Oslo predstaví hudobné i vizuálne umenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Deň slovenskej kultúry v Oslo je pilotným projektom novozvoleného prístupu vlády k problematike prezentácie umenia a kultúry SR v zahraničí.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Spropagovať slovenskú kultúru a prostredníctvom kultúrnej diplomacie posilniť rozvoj bilaterálnych vzťahov medzi Nórskym kráľovstvom a Slovenskou republikou má za cieľ pondelkový (14. 11.) Deň slovenskej kultúry v Oslo. Do hlavného mesta Nórska ho v nedeľu spolu s priamo zainteresovanými umelcami odcestovala uviesť ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

Hudobné umenie bude reprezentovať Štátny komorný orchester Žilina, ktorý vystúpi v Konserthus Oslo, koncertnej sieni, ktorú ročne navštívi približne 200.000 fanúšikov klasickej hudby. Slovenská delegácia takisto predstaví tri slovenské knihy pre deti, ktoré boli vydané v nórskom jazyku. Súčasťou programu bude tiež otvorenie výstavy detských ilustrácií slovenských a nórskych autorov. Odprezentujú aj kultúrne pamiatky v SR, ktoré boli obnovené s pomocou nórskych fondov.

Milanová sa v pondelok stretne aj s ministerkou kultúry a rovnosti Nórska Anette Trettebergstuenovou.

Deň slovenskej kultúry v Oslo je pilotným projektom novozvoleného prístupu vlády k problematike prezentácie umenia a kultúry SR v zahraničí. Vychádza zo záväzku v programovom vyhlásení vlády "vytvoriť podmienky na zabezpečenie systémovej prezentácie kultúry a umenia v zahraničí ako nástroja prispievajúceho k pozitívnej propagácii krajiny, rozvoju diplomacie, cestovného ruchu a hospodárstva".