Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

REPORTÁŽ: Deti sa v múzeu môžu zahrať na vodiča sanitky či hasiča

Na snímke budova Slovenského národného múzea v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Môžu si napríklad obliecť ich odev, či vyskúšať, ako sa viaže hasičské lano.

Bratislava 19. februára (TASR) – Pozrieť sa, ako to vyzerá v sanitke, obliecť si hasičský mundúr či vyskúšať, ako sa sedí v policajnom aute – aj to môžu od dnešného dňa zažiť malí chlapci a dievčatá v bratislavskom Detskom múzeu Slovenského národného múzea. Odštartovala tam totiž výstava Hrdinovia všedného dňa, ktorá im má priblížiť prácu záchranárov, hasičov a policajtov.

"Výstava je koncipovaná ako interaktívna, takže deti tu riešia rôzne krízové situácie. Na dispečingu majú napríklad možnosť komunikovať s hasičským autom, sanitkou i policajným autom, krízovú situáciu, ktorá sa stala, im musia nahlásiť a riešiť,"
vysvetľuje autor výstavy Branislav Rezník z Detského múzea.

Výstava tak deti vyzýva, aby sa na chvíľu stali policajtom či hasičom, obliekli si ich odev, vyskúšali, ako sa viaže hasičské lano, zistili, akú výbavu má sanitka či ako sa telefonuje na číslo 112. "Zrozumiteľne a jasne odpovedz na otázky: Kto volá? Čo sa stalo? Kde a kedy sa to stalo? Koľkých ľudí sa to týka? A neskladaj, ale počkaj," radí na výstave deťom i jedna z tabúľ.

Výstava je určená pre deti od päť do 12 rokov. Chlapci a dievčatá budú však vždy rozdelení do troch skupín. "Predškolákom hovoríme len tie najzákladnejšie informácie - že existujú hasiči a čo asi robia, a aj to, že ak sa stane niečo zlé, príde sanitka," priblížil Rezník. Školákov prvého stupňa už na výstave naučia, kde majú v škole hľadať hasiaci prístroj alebo kam telefonovať a čo robiť, ak sa prihodí krízová situácia. Žiaci vo veku 11 a 12 rokov už riešia zložitejšie úlohy. Musia napríklad podať prvú pomoc, nahlásiť a opísať zločin alebo sa dozvedia, ako sú využívané kynologické zložky polície.

Rezník vraví, že výstava má byť aj akousi poctou pre zložky záchranného systému. "Je teda pre deti nielen zaujímavá, lebo aj mnohí z nás sme sa v detstve chceli stať napríklad hasičom, ale títo ľudia sa v živote stretávajú s mnohými krízovými situáciami a často v nich nasadzujú svoje životy," dodal autor výstavy.

Výstavu môžu deti navštíviť od utorka do nedele medzi 10.00 a 18.00 h. Počas školských prázdnin bude múzeum otvorené aj v pondelok. Výstava bude trvať minimálne do konca júna.