Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Detské 4 živly naučia deti animovať aj ozvučovať krátky film

Banská Štiavnica Foto: TASR/Dušan Hein

Verejnosti otvorená bez predchádzajúceho prihlásenia je dvojica tvorivých dielní v priestoroch centra Terra Permonia.

Bratislava 28. júla (TASR) - Letný filmový seminár 4 živly, ktorý bude hostiť Banská Štiavnica od 5. do 9. augusta, pripravuje aj tento rok bohatý program pre deti. Detské 4 živly ponúknu pestrú zmes rozličných s filmom spojených aktivít na tému 17. ročníka podujatia Zmysly. Súčasťou detských aktivít zameraných na neformálne filmové vzdelávanie bude okrem projekcií trojdňový hudobný workshop a otvorené tvorivé dielne - Popoludnie s Mimi a Lízou a Animánie.

Hudobný workshop je zábavnou tvorivou dielňou určenou pre deti od 6 do 12 rokov. Zahrajú sa v nej na majstrov zvuku. "Vyrobia hudobné nástroje, vytvoria malý orchester, naučia sa vzájomne počúvať a vytvoria hudobný podklad k animovanému filmu," vysvetlil PR manažér seminára Peter Gašparík k workshopu, ktorý budú viesť spevák, hudobník a skladateľ Marek Kundlák a terapeutka Zuzana Tkáčiková. Účasť na ňom je kapacitne obmedzená a určený je vopred prihláseným deťom. Podrobnosti o prihlasovaní sú na www.4zivly.sk.

Verejnosti otvorená bez predchádzajúceho prihlásenia je dvojica tvorivých dielní v priestoroch centra Terra Permonia. V rámci dielne Animánie českí lektori zasvätia deti do základov filmovej animácie. "Zistia, akými princípmi ožívajú na filmových plátnach a obrazovkách animované filmy, ktoré majú deti tak rady. Budú animovať svetlom, pieskom, ovocím a zeleninou," ozrejmil Gašparík. Druhá výtvarná tvorivá dielňa Popoludnie s Mimi a Lízou bude súvisieť s obľúbeným večerníčkovým seriálom. Deti pod vedením Zuzany Polonskej a autorky večerníčka Kataríny Kerekesovej vytvoria postavičky oboch jeho hlavných hrdiniek či "hmatové" pexeso. Detské 4 živly premietnu v predpremiére aj doteraz neuvedenú prázdninovú časť seriálu Neposlušné písmenká.

V programe 4 živlov figuruje viacero snímok určených detskému publiku. Malí i veľkí diváci sa môžu tešiť na filmy Čarodejník z krajiny Oz, Charlie a továreň na čokoládu, Pieseň mora či Škatuliaci. Projekcie sa uskutočnia vo veľkej sále Kultúrneho centra, v Terre Permonii, v kine Akademik a v kultúrnom dome v obci Počúvadlo.