Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Dídžej Fero Hora dnes oslavuje 65. narodeniny

Do Bratislavy prišiel v roku 1969, nastúpil ako zvukár do Československej televízie. Potom bol niekoľko mesiacov zamestnaný v Opuse, v novembri 1970 nastúpil do hudobnej redakcie Čs. rozhlasu.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Známy slovenský dídžej, moderátor a hudobný publicista Fero Hora dnes oslavuje 65. narodeniny. Rodák z Rimavskej Soboty veľmi skoro vymenil prvú (a jedinú) gitaru za gramofón. Jeho prvou LP platňou bola Elvis' Golden Records, dodnes ju má vo svojom vinylovom archíve.

Maturoval v roku 1967 na Strednej priemyselnej škole spojovacej techniky v Banskej Bystrici. Počas vojenskej služby v Rychnove nad Knežnou bol manažérom a konferenciérom skupiny Flowers Group. „Opisoval som im texty zahraničných pesničiek a pár textami som prispel aj z vlastnej tvorby. Tam som začal v klube mládeže robiť prvé diskotéky,“ spomína jubilant.

Do Bratislavy prišiel v roku 1969, nastúpil ako zvukár do Československej televízie. Potom bol niekoľko mesiacov zamestnaný v Opuse, v novembri 1970 nastúpil do hudobnej redakcie Čs. rozhlasu. „V rozhlase som bol do konca roku 1981, potom som musel odísť, pretože som šíril západnú kultúru,“ pokračoval v spomínaní Hora. Zákaz účinkovania v médiách mal až do roku 1989. V tom období boli jeho hlavným zdrojom príjmov diskotéky. Robil ich po celom Československu, od Medzilaboriec až po Karlove Vary, tam hral v hoteli Moskva, známom dnes ako hotel Pup. V Piešťanoch sa za mixážnym pultom striedal s pražským dídžejom Jaromírom Tůmom.

Prvé články napísal už do školského časopisu Spojár, prekladal texty o Beatles a Rolling Stones z nemeckého týždenníka Bravo. Prvý honorár dostal za článok o írskej speváčke Dane v týždenníku Beseda. Písal pre Aktuality melodie a hlavne pre Populár, v tej dobe jediný slovenský časopis o populárnej hudbe. Písal aj sprievodné texty na licenčné platne zahraničných interpretov, ktoré vydával slovenský Opus. V polovici 70-tych rokov bol scenáristom a moderátorom televíznej hitparády Našich deväť, režisérom bol Jan Roháč. V roku 2002 bol spoluautorom a moderátorom televízneho hudobného programu Staré ale hity.

Medzi spevákmi a hudobníkmi mal a dodnes má veľa priateľov, medzi nimi Pavol Hammel, Miro Žbirka či Petr Janda. Do trojice jeho obľúbených zahraničných interpretov patria Beatles, Madonna a Michael Jackson. „V roku 1993 som bol na 10. ročníku stretnutia priaznivcov skupiny Beatles v Liverpoole, po mojom boku sedeli Tony Jackson, basgitarista skupiny Searchers, Allan Williams, prvý manažér Beatles a Pete Best, prvý bubeník skupiny. Boli to nezabudnuteľné tri dni,“ spomína ďalej Hora.

Po návrate do rozhlasu bol členom hudobnej redakcie rádia Elán, od roku 1992 v Rock FM rádiu, vysielal na Rádiu Slovensko. V súčasnosti je hudobným redaktorom Radia Slovak International. Jeho relácia sa dlhé roky nazývala Pop antikvariát, dodnes vysiela na Rádiu Regina Hitparádu Pop antikvariátu, ktorá mala v júni tohto roku už 1000. vydanie.

Zážitkov má minimálne na jednu knižku, či už z diskoték na Záhorí, kde sa mládenci prestali biť, keď prechádzal okolo nich, alebo z požiarnickej zábavy, keď tácka s desiatimi horúcimi kávami skončila na jeho chrbáte. Jubilant ju už pripravuje, rád by ju vydal v závere roka. „Bude v nej môj život od A do Z, dominovať bude život rozhlasový, život dídžeja a život publicistu,“ uviedol na záver pre TASR Fero Hora.