Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Dievča bez vena prinesie do Divadla Andrej Bagara nádych ruskej tvorby

Dej inscenácie Dievča bez vena sa odohráva v atmosfére ruského leta pri Volge, kde sa všetci chcú len zabávať a naplno si uživať život.

Nitra 15. apríla (TASR) – Prvou čítacou skúškou sa dnes v Divadle Andreja Bagara v Nitre začal nácvik inscenácie Dievča bez vena. Ako uviedli tvorcovia hry, nová komédia prinesie do divadelnej Sezóny smiechu zástupcu ruského divadla realistickej charakterovej kresby Alexandra Nikolajeviča Ostrovského.

Dej inscenácie Dievča bez vena sa odohráva v atmosfére ruského leta pri Volge, kde sa všetci chcú len zabávať a naplno prežiť svoj život pri popoludniach strávených na terasách bulváru, člnkovaní, alebo pri bujarých cigánskych zábavách až do bieleho rána. Spoločnosť pri Volge tvoria boháči Knurov a Vožetavov, herec Robinson, ktorý sa všetkým stará o zábavu, či terč irónie a sarkazmu Karandyšev.

Skutočnou dušou celej spoločnosti je však krásna a omamná Larisa, do ktorej sú všetci beznádejne zaľúbení. "Z finančných dôvodov sa ide vydať za dobráka Karandyševa. Aspoň dovtedy, kým sa na scéne nezjaví jej stará láska Paratov, frajer a sveták, ktorý aj tú najnespútanejšiu zábavu dokáže posunúť ešte o stupeň vyššie. Muž, ktorý každý okamih života dokáže povýšiť na intenzívny zážitok. Smiešny Karandyšev nemá v súboji o Larisino srdce najmenšiu šancu," hovorí o zápletke hry Dušan nevín z propagačného oddelenia DAB.

Komédia však postupne prestane byť veselá. Stačí, že v atmosfére nekonečnej zábavy a smiechu niekto začne brať, napríklad dané slov, celkom vážne. "Potom sa z komédie šmahom ruky môže stať tragédia, kedy po veľkom smiechu príde veľký plač. Dievča bez vena je klenotom tragikomického žánru," dodáva Nevín. Pod režijným vedením Michala Vajdičku sa v inscenácii predstaví Alena Pajtinková, Martin Šalacha, Ivan Vojtek starší, Eva Pavlíková, Peter Oszlík, Roman Poláčik, Branislav Matuščin, Martin Nahálka, Marián Viskup, Juraj Hrčka a Žofia Martišová. Premiéra hry bude 21. júna vo Veľkej sále DAB v Nitre.