Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Digitálny archív poodhaľuje Štúrov svojský vzťah k ženám a manželstvu

Ľudovít Štúr Foto: TASR

Slovenská národná knižnica sprístupnila v rámci projektu Digitálna knižnica širokej čitateľskej verejnosti digitálny archív.

Martin 31. decembra (TASR) – Slovenská národná knižnica (SNK) sprístupnila širokej čitateľskej verejnosti v rámci veľkého dlhodobého projektu Digitálna knižnica a digitálny archív medzi inými už aj zachované dobové dokumenty, približujúce tabuizovaný vzťah Ľudovíta Štúra k ženám a jeho osudovým láskam.

„Túto výnimočnú osobnosť slovenskej histórie poznáme z učebníc dejepisu ako slobodného mládenca, ktorý celý život venoval prác v prospech svojho národa. Z našich archívnych dokumentov je však jasné, že mu hlavu osudovo zamotali dve nádherné ženy,“ uviedla hovorkyňa SNK Katarína Mažáriová.

Z dobových súvislostí podľa nej vyplýva, že Marie Pospíšilová ho očarila počas pobytu v Hradci Králové, no doplatila na jeho presvedčenie, že láska a manželstvo prekážajú oddanej práci pre národ. „Adela Ostrolúcka skonala skôr, ako Štúr stihol zapochybovať o správnosti tohto názoru,“ skonštatovala Mažáriová.

„Štúr vyžadoval nekompromisné obetovanie osobného života nielen od seba, ale i od svojich najbližších druhov. Zachovaná korešpondencia je dôkazom, že Jozefa Miloslava Hurbana odhováral od zakladania rodiny a Sama Chalupku prehlásil po svadbe sklamane za mŕtveho,“ dodala hovorkyňa SNK.