Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Diskusia o katolicizme je aj pozvánkou na Týždeň kresťanskej kultúry

Foto: TASR

Festival Týždeň kresťanskej kultúry sa podľa jeho riaditeľa Dušana Václava uskutoční 30. septembra až 6. októbra 2017.

Žilina 19. septembra (TASR) - Diskusia na tému Slovenský katolicizmus, ktorá sa koná dnes na pôde Diecézneho centra v Žiline pri príležitosti 40. výročia vyhlásenia samostatnej slovenskej cirkevnej provincie, je zároveň pozvaním na ôsmy ročník multižánrového ekumenického evanjelizačného festivalu Týždeň kresťanskej kultúry v Žiline.

Festival Týždeň kresťanskej kultúry sa podľa jeho riaditeľa Dušana Václava uskutoční 30. septembra až 6. októbra 2017. "Ponúka stretnutie s osobnosťami histórie mesta na Starom cintoríne, výstavu manželov Krajčovcov v Diecéznom centre, fotografickú výstavu Mons. Jozefa Šelingu, charitatívne podujatie, verejné čítanie Svätého písma, prednášku Mons. Jozefa Haľka v Novej synagóge o záchrane židovského chlapca Šloma Breznitza a prezentáciu knihy Mons. Jána Michaličku Nolite timere. Epilóg k Týždňu kresťanskej kultúry predstavuje diskusia o 500. výročí reformácie v Nadácii Polis," informoval Václav s tým, že festival pripravili Inštitút Communio a združenie cirkví Ekuza.

Hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík pripomenul, že samostatnú slovenskú cirkevnú provinciu zriadil pápež Pavol VI. 30. decembra 1977. "Apoštolskou konštitúciou Praescriptionum sacrosancti oddelil územie Trnavskej administratúry od Ostrihomskej arcidiecézy a povýšil ju na Trnavskú arcidiecézu. Košickú a Rožňavskú diecézu oddelil z Jágerskej cirkevnej provincie a boli podriadené novovzniknutej Trnavskej cirkevnej provincii. Určil aj hranice slovenských biskupstiev," uviedol Pupík.

Doplnil, že apoštolská konštitúcia Qui divino ustanovila samotnú provinciu. "Na jej čele bola za metropolu ustanovená Trnavská arcidiecéza. Apoštolskou konštitúciou Pastorali quidem permoti bola 31. marca 1995 založená Košická cirkevná provincia. Vojenský rímskokatolícky ordinariát bol zriadený 20. januára 2003. V roku 2008 bola vykonaná ostatná zmena usporiadania života Rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku zriadením Žilinskej diecézy a Bratislavskej arcidiecézy," dodal Pupík.