Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Diváci Febiofestu si môžu zostaviť vlastnú sekciu filmov na želanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V ponuke je desiatka najúspešnejších klubových snímok.

Bratislava 3. februára (TASR) - Priaznivci filmu si budú môcť zostaviť vlastnú sekciu aj na 23. ročníku Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Jeho bratislavská časť predstaví od 17. do 23. marca vyše stovku snímok. "Vlastný výber filmových hitov na želanie ponúkne sekcia Klubový Jukebox. Filmoví fajnšmekri môžu hlasovať za svoj najobľúbenejší film prostredníctvom facebookovej stránky festivalu," TASR informovala PR manažérka Febiofestu Zuzana Kizáková.

V ponuke je desiatka najúspešnejších klubových snímok, záujemcovia o hlasovanie ju nájdu na http://www.facebook.com/events/1557917357866367/. Päť titulov s najvyšším počtom hlasov sa dostane do programu MFFK Febiofest 2016. "O divácku priazeň v hlasovaní sa uchádzajú aj dva slovenské filmy, ktoré získali veľký ohlas aj na prestížnych zahraničných filmových festivaloch," doplnila k Klubovému Jukeboxu. Figuruje v ňom film Koza režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý si za rok od svetovej premiéry na festivale Berlinale pripísal na konto dvadsiatku medzinárodných ocenení a snímka Marka Škopa Eva Nová s Emíliou Vášáryovou v hlavnej úlohe, ktorá si vyslúžila medzinárodný úspech po svetovej premiére na festivale v Toronte a už týždeň po slovenskej premiére sa zaradila do top desiatky najnavštevovanejších filmov v našich kinách.

Medzi kandidátmi sú ďalej snímky Kukuričný ostrov (r. George Ovashvili), hudobný dokument Nick Cave: 20.000 dní na Zemi (r. Iain Forsyth, Jane Pollard), indický klubový kasový trhák odohrávajúci sa v súčasnom Bombaji Cudzí obed (r. Ritesh Batra) či snímka Proti prírode (r. Ole Giaever) o ceste do drsnej nórskej krajiny a do hlavy tridsiatnika Martina, mladého otca a manžela, ktorý si pripadá odcudzený. Diváci si môžu zvoliť aj Hľadanie Vivian Maier (r. John Maloof, Ch. Siskel) o žene, ktorá je dnes považovaná za jednu z najvýraznejších osobností svetovej kinematografie 20. storočia, francúzsky dokument Dior a Ja (r. Frédéric Tcheng), približujúci mýtmi opradený svet módneho domu Christian Dior alebo snímku Nevestinec (r. Bertrand Bonello).

Ďalšie filmy, ktoré uvedie Febiofest, sú zaradené do sekcií Slovenská filmová krajina, Klubový film dnes, Zrkadlo minulosti či Osobnosti klubového filmu. Novinkou v programe bude špeciálna sekcia Experimental.

Výber filmov z bratislavskej časti festivalu poputuje od 31. marca do 16. apríla do Trenčína, Košíc, Banskej Bystrice, Kežmarka, Prešova, Martina, Prievidze, Trnavy a Levíc.