Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Šarmantná herečka Emília Vášáryová jubiluje

Emília Vášáryová ako Panna Wiltonová v hre Henricha Ibsena John Gabriel Borkman, 19.apríla 1978. Foto: TASR / M. Borodáčová

Súbežne s divadlom sa úspešne rozvíjala aj jej filmová a televízna kariéra.

Horná Štubňa/Bratislava 18. mája (TASR) - Slovenská divadelná aj filmová herečka s veľkou charizmou Emília Vášáryová jubiluje. Vo štvrtok 18. mája bude mať 75 rokov. Patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie a najobsadzovanejšie herečky u nás aj v Česku.

Šarmantná Emília Vášáryová je sestrou nemenej slávnej herečky a političky Magdy Vášáryovej a bola manželkou zosnulého scénografa Milana Čorbu.

Emília Vášáryová sa narodila 18. mája 1942 v Hornej Štubni. Detstvo prežila v učiteľskej rodine v Banskej Štiavnici. V roku 1963 absolvovala štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a potom krátko pôsobila v bratislavskom Divadle Nová scéna. Od roku 1964 je členkou Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Emília Vášáryova pred prípravou na vystúpenie, 19.apríla 1978.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Spočiatku vytvárala najmä lyrické hrdinky (Inkognito - 1964, Sen noci svätojánskej - 1965, Učiteľ tanca - 1966). Zároveň však dokázala, že je v nej prítomná i silná tragická poloha (Hamlet - 1964, Cyrano z Bergeracu - 1967, Herodes a Herodias - 1970, Antigona - 1971). Rokmi sa jej schopnosti vytvárať postavy žien s nejednoznačným osudom ďalej prehlbovali a divákov dokázala vždy nanovo presvedčiť, že zlo a dobro môžu v človeku sídliť veľmi blízko seba. Diváci ju mohli vidieť v SND napríklad v Tančiarni, v inscenácii hry Hypermarket Viliama Klimáčka, v Ionescových Stoličkách a v Sartrovej hre S vylúčením verejnosti. Stvárnila aj slávnu opernú speváčku Máriu Callasovú. Hosťovala v pražskom Divadle Na zábradlí a v Činohernom klube. Od premiéry v roku 2009 žiari v úlohe zvodnej Evelyn v konverzačnej komédii Rybárik kráľovský v bratislavskom Štúdiu L & S.

Komédiu Petra Zvona "Tanec nad plačom" uvedú v činohre SND 8. marca v Bratislave. Hru režíruje Tibor Rakovský, scénu navrhol Ladislav Vychodil. Emília Vášáryová v úlohe markízy Silvie a Jozef Adamovič v úlohe grófa Alfréda, 7. marca 1969.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Súbežne s divadlom sa úspešne rozvíjala aj jej filmová a televízna kariéra. Na filmovom plátne sa po prvý raz objavila náhodou už ako školáčka, a to vo filme Dáždnik svätého Petra (1957). Jej skutočným debutom bola dráma Na pochode sa vždy nespieva v roku 1960. Do povedomia divákov sa dostala komédiou Až přijde kocour (1963), kde hrala po boku Jana Wericha.

Činohra SND v Bratislave uviedla premiéru hry Williama Saroyana Čas tvojho žitia v réžii národného umelca Jozefa Budského. Emília Vášáryová v úlohe Elsie a Oldo Hlaváček v úlohe Dudleyho, 9. februára 1973.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Medzi jej nezabudnuteľné filmové úlohy patrí postava Evy Weimannovej v Námestí svätej Alžbety (1965), Niny vo Fričovom filme Lidé z maringotek (1966) alebo Evy vo filme Eduarda Grečnera Drak sa vracia (1967). Zahrala si aj vo filmoch Medená veža (1970) a Kto odchádza v daždi (1974). Emília Vášáryová hrala v televíznych filmoch a seriáloch Prípad krásnej nerestnice (1973), Červené víno (1976), Alžbetin dvor (1986), Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Kriminálka Staré Mesto (2010).

V bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava uviedli premiéru drámy L. N. Tolstého Živá mŕtvola. Zaslúžilá umelkyňa Mária Prechovská v úlohe Anny Dmitrijevny Kareninovej a Emília Vášáryová v úlohe Jelizavety Andrejevny Protasovovej, 2. decembra 1976.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Často sa objavuje vo filmoch českých tvorcov. V roku 1999 ju do filmu Pelíšky obsadil režisér Ján Hřebejk. Za postavu Věry Horeckej v ďalšom Hřebejkovom filme Horem pádem získala v roku 2004 cenu Českého leva. Ďalšími ich spoločnými filmami bola Kráska v nesnázích (2006) a Nestyda (2008). Jednu z postáv stvárnila aj vo filme Jiřího Menzla Obsluhoval jsem anglického krále (2006). Na filmovom festivale v čínskom Šanghaji v roku 2008 získala cenu Jin Jue Award za najlepšiu herečku v českom filme režiséra Jiřího Vejdělka Václav (2007).

Premiéru veršovanej hrdinskej komédie v 5 dejstvách od Edmonda Rostanda Cyrano z Bergeracu uviedlo Slovenské národné divadlo v Bratislave. Predstaviteľ Cyrana Karol Machata a jeho partnerka Emília Vášáryová v úlohe Roxany, 21.apríla 1967
Foto: TASR / M. Borodáčová


Herečka Emília Vášáryová sa venuje aj pedagogickej činnosti na VŠMU v Bratislave. Známa je tiež jej podpora mimovládnym organizáciám. Bola prezidentkou Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) v rokoch 2007-2013.

Na Malej scéne Slovenského národného divadla v Bratislave otvorili sezónu premiérou hry Škvrny na slnku od Leopolda Laholu. Milka Vášáryová v úlohe Terezy a Juraj Slezáček v úlohe Goga, 13. septembra 1968.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Za svoju prácu získala množstvo ocenení. V roku 1978 dostala titul zaslúžilá umelkyňa. Krištáľové krídlo, ocenenie udeľované osobnostiam na Slovensku, získala v roku 1999. Víťazkou novinárskej ankety Herečka storočia sa stala v roku 2000. V tom istom roku získala cenu Literárneho fondu a Cenu Igric za pôvodnú audiovizuálnu tvorbu. Cenu Hercova Misia dostala na filmovom festivale Art Film Trenčianske Teplice v roku 2001. Cenu DOSKY získala za najlepší herecký výkon v rokoch 2002 a 2004. Od roku 2003 je držiteľkou Ceny Karla Čapka. Kvet Tálie jej v roku 2011 udelili ako prejav uznania a vďaky za rozvoj a propagáciu divadelného umenia. Emíliu Vášáryovú uviedli do Siene slávy na vyhlásení cien ankety Osobnosť televíznej obrazovky - OTO 2008. V roku 2016 dostala ocenenie Slnko v sieti za najlepší ženský herecký výkon vo filme dokumentaristu Marka Škopa Eva Nová (2015).

Slovenské národné divadlo v Bratislave uviedlo k 50.jubilejnej sezóne drámu slovenského básnika P.O.Hviezdoslava Herodes a Herodias. Ladislav Chudík ako Herodes a Emília Vášáryová v úlohe Salome, 27.februára 1970.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Dostala aj štátne vyznamenania. Prezident SR Rudolf Schuster jej v roku 2002 udelil Rad Ľudovíta Štúra I. triedy a v roku 2003 jej prezident Českej republiky Václav Havel udelil Medailu Za zásluhy.

V réžii Jozefa Budského uviedlo SND hru Vojna a mier. Emília Vášáryová v úlohe Nataše a Štefan Kvietik v úlohe Andreja Bolkovského, 7.marca 1974.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Emília Vášáryová je od septembra 2016 ďalšou hereckou osobnosťou, ktorá má pamätnú dlaždicu na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave.