Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

Divadelná jeseň v Lučenci oslavuje 30 rokov, prinesie osem predstavení

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Divadelnú jeseň v Lučenci otvorí vo štvrtok (4. 11.) slovenské divadlo Vertigo z Budapešti.

Lučenec 29. októbra (TASR) – Jubilejný 30. ročník podujatia Divadelná jeseň prinesie do Lučenca v najbližších týždňoch celkom osem rôznych predstavení. Ako TASR informovala Milada Bolyošová z Novohradského osvetového strediska (NOS), súčasťou Divadelnej jesene bude i spomienka na prozaičku a dramatičku Boženu Slančíkovú-Timravu.

„Divadelnú jeseň sme vždy koncipovali ako festival určený pre všetkých. Robili sme predstavenia pre deti, pre mládež, pre dospelých. Snažili sme sa vždy v rámci programu predstaviť aj nejaké profesionálne divadlo,“ uviedla Bolyošová. Ako dodala, veľkú oslavu 30. výročia festivalu nebolo možné zorganizovať pre pandémiu nového koronavírusu, v NOS sa preto rozhodli poskytnúť priestor amatérskym súborom a neprofesionálnym hercom.

Divadelnú jeseň v Lučenci otvorí vo štvrtok (4. 11.) slovenské divadlo Vertigo z Budapešti. Nasledovať budú divadelné súbory z Rimavskej Soboty, Popradu či Medzibrodu. Divadlo Opona zo susedného Poltára zahrá v rámci festivalu predstavenie Pani plukovníková.

„V septembri mali 40. výročie vzniku, majú novú hru a bude to pre nich taká premiéra, v Lučenci ešte nikdy nehrali,“ povedala Bolyošová. Ako dodala, festival na prelome novembra a decembra uzavrú divadelníci z Banskej Bystrice a domáce Divadlo J. Kármána s hrou v maďarskom jazyku. Dejiskom jednotlivých predstavení budú divadelné sály NOS a Divadla B. S. Timravy v Lučenci.

Súčasťou festivalu bude i spomienkový program spolu s dramatizáciou poviedky Boženy Slančíkovej-Timravy. Konať sa bude v Divadle B. S. Timravy 27. novembra, teda presne na 70. výročie úmrtia dramatičky pochádzajúcej z Novohradu. V rámci Divadelnej jesene sú pre členov divadelných súborov pripravené i tvorivé dielne zamerané na hereckú tvorbu.