Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Divadelnú Nitru otvorí Encyklopédia reči

Na snímke riaditeľka festivalu Darina Kárová (vpravo) a zástupkyňa riaditeľky a koordinátorka projektu Paralelné životy Katarína Dudáková Foto: TASR/Michal Svítok

Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2013 ponúkne tento rok šesťdňový kultúrny maratón, ktorý v hlavnom programe prinesie 13 inscenácií pochádzajúcich z deviatich európskych krajín.

Nitra 27. augusta (TASR) – Ako informovala PR manažérka festivalu Dana Freyerová, podujatie otvorí 27. septembra vo Veľkej sále Divadla Andreja Bagara v Nitre francúzska inscenácia Jorisa Lacosta s názvom Suita č. 1 "ABC" pre 11 umelcov a 11 hostí. Jej tvorca je súčasťou kolektívu Encyklopédia reči, ktorý sa pod vznik diela tiež podpísal. "Členovia tohto kolektívu sa pokúšajú zachytiť rôznorodosť ústneho prejavu, jeho kadenciu, prízvuky, pauzy, melódiu a z nahrávok vytvárajú skladby, predstavenia a konferencie," vysvetlila Freyerová. Skladateľ a režisér Joris Lacoste zbiera po celom svete nahrávky zvukov a rečí národov aj kmeňov a povyšuje ich na hudbu. V diele, ktoré uvedie na Divadelnej Nitre 2013, spojil 40 rôznorodých záznamov a následne ich premenil do hudobnej partitúry.

Pretože Lacoste vždy upravuje inscenáciu podľa krajiny, v ktorej ju uvádza, k angličtine, francúzštine, španielčine alebo čínštine pribudne aj slovenčina. "Tvorcovia vyberú zaujímavú ukážku v slovenskom jazyku a k 11 členom francúzskeho hereckého zboru sa pripojí rovnaký počet účinkujúcich zo Slovenska. Nicolas Rollet, Lacostov spolupracovník a zbormajster inscenácie, si ich vyberie počas kastingu, ktorý sa uskutoční 9. septembra v Nitre," hovorí Freyerová. Ako pripomína, vítaní budú amatéri i profesionáli. Ľudia rôznych vekových skupín aj profesijného zamerania, ktorí sa chcú zapojiť do svetovej inscenácie a stať sa súčasťou 22 hlasov v zbore.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa bude konať v meste pod Zoborom od 27. septembra do 2. októbra. Organizátori pripomínajú, že fanúšikovia dramatického umenia si môžu začať kupovať lístky na jednotlivé predstavenia už tento týždeň. "Mottom 22. ročníka festivalu je otázka 'Očistení?'. Diváci si budú môcť pozrieť jedinečné diela divadelných umelcov z Česka, Chorvátska, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Slovinska a Slovenska," dodala Freyerová.