Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Divadelná Nitra privítala za šesť dní vyše 8000 návštevníkov

Na snímke pohľad na Divadlo Andreja Bagara v Nitre Foto: TASR/Henrich Mišovič

Počas šiestich dní odohrali herci v rámci hlavného programu 22 divadelných predstavení. Najväčšie uznanie u odborníkov získali inscenácie Apokalypsa a Štvavé rádio.

Nitra 6. októbra (TASR) – Produkcie z jedenástich krajín ponúkol 24. ročník medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa konal od 24. do 29. septembra tohto roka v Nitre. Zastúpenie na ňom mali divadelníci z Belgicka, Česka, Francúzska, Izraela, Lotyšska, Nemecka, Poľska, Ruska, Ukrajiny, zo Španielska a Slovenska. Predstavenia hlavného programu navštívilo vyše 3300 ľudí, sprievodné akcie rôznych žánrov pre všetky vekové skupiny zaznamenali 4800 návštevníkov. Hľadiská oboch nitrianskych divadiel, Divadla Andreja Bagara a Starého divadla Karola Spišáka, sa zaplnili na 90 percent. „Festival s témou Empatia – zdieľať a dávať bol najmultikultúrnejší v histórii festivalu, koncept jeho dramaturgie sa zameral na rôzne presahy aj mimo divadla a okrem iného ukázal, kam až siaha divadlo a aké podoby a formy dokáže na seba v súčasnosti prevziať. Ani sme netušili, akou aktuálnou sa v dôsledku posledných udalostí v Európe stane téma festivalu. V súlade s jeho konceptuálnym charakterom sa objavila vo všetkých uvedených dielach a aktivitách hlavného, sprievodného i vzdelávacieho programu,“ zhodnotila už uplynulý ročník festivalu jeho riaditeľka Darina Kárová.

Počas šiestich dní odohrali herci v rámci hlavného programu 22 divadelných predstavení. Najväčšie uznanie u odborníkov získali inscenácie Apokalypsa a Štvavé rádio. Ohlas vzbudili aj R+J či Sobota s rozhlasom. Úspech u obecenstva zožal Starý Monk a slovenské inscenácie Mojmír II. alebo Súmrak ríše, Domov Eros Viera, Veľký zošit a Spiatočka. Organizátori pripravili počas festivalu 62 sprievodných podujatí, ktoré sa konali na 18 rôznych miestach v Nitre. Najväčší ohlas vyvolal španielsky súbor Wandering Orquestra, ktorý vystupoval na námestí a predstavenie pre deti a rodiny O barančekovi, ktorý spadol z neba...

Medzinárodný festival Divadelná Nitra je najväčším divadelným festivalom a jedným z najvýznamnejších medzinárodných podujatí na Slovensku. Je výberovou prehliadkou európskeho divadelného umenia s dôrazom na činoherné divadlo a inovatívne formy scénického umenia, zároveň sa vyznačuje prekračovaním hraníc druhov a štýlov. Divadelná Nitra sa programovo profiluje ako platforma iniciujúca pohyb ideí, kreatívneho myslenia a vyjadrovania. V tomto zmysle slúži ako protiváha komerčného a konvenčného umenia.