Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Divadelná Nitra uvedie v hlavnom programe päť domácich inscenácií

Divadelná Nitra na Facebooku. Foto: Facebook Divadelná Nitra

Kurátori slovenského programu ich vyberali z takmer 60 inscenácií, ktoré mali premiéru v aktuálnej sezóne slovenských divadiel.

Bratislava 17. augusta (TASR/Teraz.sk) – Päť inscenácií slovenských divadiel je v programe 26. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 22. septembra do 26. septembra. Kurátori slovenského programu ich vyberali z takmer 60 inscenácií, ktoré mali premiéru v aktuálnej sezóne slovenských divadiel.

Do festivalového hlavného programu sa dostali inscenácie Elity z Činohry Slovenského národného divadla, Vojna nemá ženskú tvár zo Slovenského komorného divadla Martin, Posadnutí z Divadla Alexandra Duchnoviča Prešov, Jánošík z dielne domovského Divadla Andreja Bagara v Nitre a spoločné dielo Divadla Pôtoň, Debris Company, Med a prach a Slávy Daubnerovej Miracles.

Slovenské komorné divadlo z Martina prinesie na nitriansku festivalovú scénu víťaznú inscenáciu Novej drámy 2017 Vojna nemá ženskú tvár. Jedná sa o dramatizáciu románu laureátky Nobelovej ceny za rok 2015, bieloruskej spisovateľky Svetlany Alexijevič, ktorá prináša necenzurovanú „oral history“ – autentické výpovede žien, ktoré ako vojačky bojovali v prvej línii počas druhej svetovej vojny.

Divadlo Alexandra Duchnoviča z Prešova sa predstaví s drámou Posadnutí Dostojevského románu Besy (Diablom posadnutí), ktorý sa stal predlohou inscenácie, vizionársky predpovedal hrôzy ruských revolúcií a obdobia stalinizmu. Diváci sa stávajú svedkami príbehu vzbury mladých z tajného spolku anarchistov, ktorí v malom provinčnom cárskom mestečku rozpútajú pri pokuse o spoločenský prevrat krvavé nepokoje.

Novinka domáceho Divadla Andreja Bagara v Nitre s názvom Jánošík vznikla podľa predlohy divadelnej veršovanej hry z pera spisovateľky Márie Rázusovej-Martákovej, ktorá preniesla zbojnícky príbeh z roviny ľudovej legendy do roviny historickej hry so širokým intelektuálnym rámcom. Javiskové uchopenie textu predstavuje túto notoricky známu tému prostriedkami výsostne moderného divadla.

Z dielne slovenských nezávislých súborov Divadla Pôtoň, Debris Company, Med a prach a Slávy Daubnerovej sa predstaví unikátne multižánrové dielo Miracles. Projekt sa uskutoční v netradičných priestoroch bývalého kráľovského mesta Bátovce – na priehrade Lipovina, v areáli základnej školy, v evanjelickom kostole a v záhrade Divadla Pôtoň. Počas divadelného putovania prejdú diváci tri kilometre, štyri rôzne priestory a spoznajú štyri rôzne odpovede na to, čo je zázrak.

Záver festivalu bude patriť jednej z najvýraznejších inscenácii aktuálnej sezóny Činohry Slovenského národného divadla – Elity. Významný český dramatik a režisér Jiří Havelka, nositeľ Ceny Alfréda Radoka, vytvoril na objednávku SND ironicko-sarkastické dielo s podtitulom kriminálny príbeh s politickým pozadím.

Informáciu pre TASR poskytla PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková.