Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav hodnotí dianie na slovenskej scéne

Na snímke riaditeľka Divadelného ústavu Bratislava Vladislava Fekete Foto: TASR/Martin Baumann

Bol založený v roku 1961 a je celoslovenskou odbornou inštitúciou v priamom riadení Ministerstva kultúry SR.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Dianie na slovenskej divadelnej scéne a všetko s tým súvisiace pozorne sleduje a dokumentuje už viac ako pol storočie Divadelný ústav v Bratislave. Bol založený v roku 1961, je celoslovenskou odbornou inštitúciou v priamom riadení Ministerstva kultúry SR, ktorá sa zaoberá komplexným výskumom, dokumentáciou a poskytovaním informácii vo vzťahu k divadelnej kultúre na Slovensku od vzniku prvej profesionálnej scény v roku 1920. Riaditeľka ústavu Vladislava Fekete poskytla TASR odpovede na nasledujúce otázky:


-Aké je z vášho pohľadu postavenie divadiel a divadelnej scény v rámci celkového záberu kultúry na Slovensku?-
Divadelné umenie je veľmi komunikatívne a preto je medzi ľuďmi stále obľúbené. Tým, že sa v posledných rokoch otvárajú veľmi aktuálne témy, historické, ale aj tie, ktoré sú problematické v súčasnosti, diváci navštevujú divadlá a očakávajú odpovede na otázky, ktoré aj sami považujú za podstatné. Divadlo neustále dokazuje, že je mienkotvorné na jednej strane a na druhej strane spoločensky príťažlivé aj ako komunikačný priestor. Takže existuje veľmi intenzívna spätná väzba. Nové kultúrne centrá navyše ponúkajú trendové témy, pôsobia aj ako komunálne inkubátory a svojím spôsobom spájajú ľudí, otvárajú v nich kreatívny potenciál. Takže divadlo so šikovným tímom kreatívnych ľudí určite vie prilákať všetky kategórie návštevníkov.  


-Aké počiny zaujali Divadelný ústav a jeho odborných pracovníkov v rámci uplynulej sezóny?-
Predovšetkým kvalitné inscenácie, veď čoskoro uvidíme výsledky ankety Dosky a ako v nej dopadli jednotlivé inscenácie. Akurát mi je ľúto, že bez povšimnutia prešli mnohé mimobratislavské divadlá, ktoré mali tiež výbornú sezónu. Škoda, že sa menej cestuje a menej hosťuje. Ale tak už je to v divadle... Cestovné náklady sú neraz bariérou... V priebehu minulej sezóny vznikli mnohé strategické dokumenty, ktoré by mohli divadelné umenie posunúť dopredu a rovnako zintenzívniť pôvodnú umeleckú tvorbu a zaostriť dôraz na vzdelávací aspekt umenia. To je niečo, čo aj my v Divadelnom ústave považujeme za dôležité a preto mnohé výskumné projekty sú zamerané na tento aspekt a sú orientované aj na mladšie vekové skupiny, ktoré potrebujú ešte pomocnú ruku v orientácii v spletitých umeleckých postupoch.


-Aký je váš pohľad na iniciatívu z posledných dní pod názvom Načo umenie?-
Akákoľvek iniciatíva či konkrétny projekt, ktorý pomôže upozorniť na význam umenia a kultúry vo všeobecnosti, je dôležitý. A najmä si treba uvedomiť, že umenie je v rôznych podobách všade okolo nás a vie nám spríjemniť každodenný život – nie iba vybrané umelecké eventy. Aj z týchto dôvodov každoročne v novembri organizujeme v Divadelnom ústave Noc divadiel – je to celoslovenské podujatie, tento rok máme už rekordný počet divadiel, združení a kultúrnych centier, ktoré sa zapájajú do podujatia. Aj takéto podujatia odpovedajú priamo na otázku Načo umenie? Nato, aby sme vedeli spolu komunikovať, aby sme našli nové podnety a zažili niečo výnimočné.