Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav vyhlásil 24. ročník súťaže Dráma

Divadlo Jána Palárika v Trnave, archívne foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Súťaž vyhlasuje Divadelný ústav spolu s Divadlom Jána Palárika v Trnave, Činohrou Národného divadla Košice a Divadlom Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Do 24. ročníka súťaže Dráma, v rámci ktorej Divadelný ústav hľadá tie najlepšie dramatické texty, sa môžu prihlásiť autori do 31. januára. Súťaž o najlepší pôvodný dramatický text v slovenskom a českom jazyku Dráma 2023 je anonymná. TASR o tom informovala PR manažérka Lenka Leláková.

Súťaž vyhlasuje Divadelný ústav spolu s Divadlom Jána Palárika v Trnave, Činohrou Národného divadla Košice a Divadlom Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. "Ocenené dramatické texty sa vďaka špeciálnym cenám organizátorov a partnerov súťaže predstavia publiku v rôznych formách spracovania," dodáva Leláková.

Mená víťazov budú známe počas záverečného ceremoniálu 20. ročníka festivalu Nová dráma/New Drama 2024. "Špeciálnu cenu udelí Divadelný ústav - Štúdio 12. Cena predstavuje uvedenie vybraného textu v ľubovoľnej forme v priestoroch bratislavského Štúdia 12," približuje koordinátorka súťaže Anna Šoltýsová s tým, že vďaka spoluorganizátorom súťaže sa víťazné dramatické diela predstavia aj v iných mestách naprieč Slovenskom.

Okrem uvedenia na slovenských javiskách získajú víťazi aj finančnú odmenu.

Naštudovanie textu a jeho uvedenie v Rádiu Devín udelí ako cenu partner súťaže Rozhlas a televízia Slovenska. Víťazné texty vyjdú aj v elektronickom zborníku.