Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Nitrianske divadlo dnes uvedie premiéru hry Druh žena

Divadlo Andreja Bagara v Nitre, archívne foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Komédia austrálskej autorky Joanny Murray-Smithovej je inšpirovaná skutočnou udalosťou, ktorej aktérkou bola ikona západného feminizmu Germaine Greerová.

Nitra 24. apríla (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre dnes uvedie premiéru hry Druh žena. Ako o inscenácii hovoria jej tvorcovia, ide o komédiu o tom, po čom všetkom dnes ženy túžia. Jednou z hlavných postáv je slávna spisovateľka a protagonistka ženského hnutia 70. rokov Margot Masonová. Vo svojom vidieckom dome píše feministické knihy a práve ju trápi tvorivá kríza. Vtedy ju prekvapí mladá energická obdivovateľka. Neprišla si však po autogram. Práve naopak, v kabelke skrýva revolver a prichádza si vyrovnať účty za to, čo spôsobili v jej živote myšlienky zo spisovateľkiných kníh.

Komédia austrálskej autorky Joanny Murray-Smithovej je inšpirovaná skutočnou udalosťou, ktorej aktérkou bola ikona západného feminizmu Germaine Greerová. „Hra kombinuje ironický pohľad na myšlienkové kotrmelce rôznych ženských teórií s prvkami frašky. V spisovateľkinom dome sa postupne objavuje jej zničená dcéra, ktorá sa snaží natruc matkiným zásadám neriadiť feminizmom, jej šokovaný manžel, ktorý je reprezentant úspešného manažéra, mladý „mačo“ taxikár, a nakoniec aj Margotin vydavateľ,“ hovorí o hre PR manažér divadla Dušan Nevín. Ako doplnil, divákov čaká prekvapujúca komédia zo súčasnosti, ktorá je nielen o ženách, ale aj o mužoch, vzájomných partnerských vzťahoch a o každodennom živote, ktorý sa nedá žiť podľa kníh a vysnívaných predstáv.