Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Kultúra

Divadlo Aréna premiéruje komédiu O. Wildea Je dôležité mať Filipa

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Konverzačnú komédiu s prvkami satiry, dialógmi plnými irónie, sarkazmu, paradoxov a aforizmov upravil a réžie sa ujal Martin Čičvák.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Bratislavské Divadlo Aréna rozšírilo svoj repertoár o jednu z najúspešnejších hier Oscara Wildea – komédiu Je dôležité mať Filipa. Premiéru inscenácie uvedie v piatok v priestoroch Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH). TASR o tom informoval PR manažér Ján Lukáč.

Konverzačnú komédiu s prvkami satiry, dialógmi plnými irónie, sarkazmu, paradoxov a aforizmov upravil a réžie sa ujal Martin Čičvák. Scénu navrhol Hans Hoffer, kostýmy Nina A. Stillmark. V jednotlivých úlohách sa predstavia Ján Jackuliak, Martin Hronský, Jana Oľhová, Natália Pulklušová, Barbora Švidraňová, Anna Šišková, Michal Režný a Sáva Popovič.

Inscenácia odhaľuje život anglickej smotánky, pre ktorú sú správne meno a pôvod tými najdôležitejšími predpokladmi na šťastný život. Dvaja typickí anglickí gentlemani z konca 19. storočia - Jack Worthing a Algernon Moncrieff, sa pohrávajú so skutočnou pravdou, aby do svojho pokojného života vniesli trochu vzrušenia. To privítajú aj dve znudené mladé dámy - Cecília a Gvendolína, ktoré majú o svojich budúcich manželoch jasnú predstavu. Osud jednej riadi prísna a dominantná mamička Lady Bracknellová a život druhej má v rukách vychovávateľka slečna Prismová, ktorá má okrem učebníc vždy po ruke aj "zrnko múdrosti".

Tomu, čo sa deje v dome anglickej smotánky sa nestačí čudovať ani dôstojný pán Frederick či mĺkvi sluhovia Merriman a Lane. "Na prvý pohľad ideálny život, no keď sa všetci stretnú pod jednou strechou, všetko sa zmení. Do deja vstúpia tajomný pán Bunbury a očarujúci Filip a z nevinnej konverzačnej hry sa stáva detektívka," približujú tvorcovia "duchaplnú komédiu", ktorá divákov presvedčí o tom, že máločo v ich životoch je čiernobiele.

Divadelná komédia Je dôležité mať Filipa sa dočkala aj niekoľkých filmových spracovaní. Tí skôr narodení si ju pamätajú ako československú televíznu inscenáciu z roku 1979, v roku 2002 ožila na filmovom plátne s Colinom Firthom, Rupertom Everettom, Reese Witherspoon či Judi Dench.