Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Divadlo Aréna uviedlo premiéru monodrámy Tiso

Na snímke herec Marián Labuda ml. (Tiso) počas tlačovej konferencie divadla Aréna k divadelnej inscenácii TISO 16. februára 2017 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR

Bratislavské Divadlo Aréna uvediedlo v piatok 17. februára obnovenú premiéru monodrámy Tiso v pôvodnom spracovaní.

Bratislava 24. februára (TASR) – Tiso je monológ muža, ktorý je považovaný za najtragickejšiu a najkontroverznejšiu postavu slovenských dejín.
Autorom scenára a režisérom je Rastislav Ballek, dramaturgom Martin Kubran, scénu navrhol Jozef Ciller, kostýmy Anna Cigánová, masky Juraj Steiner, hudbu zložil Peter Groll. V hlavnej úlohe Tisa sa predstaví Marián Labuda mladší, Hlasom je Elo Romančík, Mníchom Martin Hronský. V ďalších postavách účinkujú poslucháči Konzervatória v Bratislave Oliver Asztalos, Martin Pallay, René Schleifer, Sáva Ondráš, Ján Cibula a Spevácky zbor Technik pod vedením Petry Torkošovej a Juraja Jartima.




Dr. Jozef Tiso bol nesporne najtragickejšou postavou slovenských dejín. Kresťan a katolícky kňaz, ktorý zasvätil svoj život viere, ideálu, službe národu a neskôr slovenskej štátnosti. V mene svojho ideálu sa spojil s fašistami, nechal okradnúť 72.000 slovenských židov, zbaviť ich občianskych a ľudských práv a deportovať za hranice. Väčšina z nich bola zavraždená v koncentračných táboroch. Pred národným súdom, ktorý ho odsúdil na trest smrti, odmietol zodpovednosť, necítil vinu a neprejavil ľútosť. „V čase pred 12 rokmi, keď sme začali o tejto téme hovoriť, vyšla monumentálna práca slovenských historikov Jozef Tiso - Prejavy a články. My sme vlastne len listovali a vyberali state, aby sme dosiahli oblúčik, nejaký príbeh, ale materiál už bol pripravený,“ uviedol pre TASR režisér Ballek.

„Táto inscenácia nemá nový zmysel, má ten istý zmysel, ako mala pred 12 rokmi pri prvej premiére. Mení sa spoločensko-politický kontext, pre nás je dôležité to, aby tú inscenáciu mali možnosť vidieť mladí ľudia, ktorí pred 12 rokmi chodili možno do škôlky, pretože výpovedná hodnota inscenácie ostáva aj dnes, v čase, kedy sa spoločensko-politická klíma mení a znova sa dostávajú na pretras tzv. jednoduché riešenia komplikovaných otázok,“ doplnil na dnešnom predpremiérovom stretnutí s médiami dramaturg Kubran.



V hlavnej postave Jozefa Tisa sa predstaví Marián Labuda mladší. „Rasťo Ballek ju urobil veľmi zaujímavo. V prvej polovici hry je ukázaný ako veľký národovec, kresťan, katolík, v druhej polovici hry je ukázané, že bez ľútosti poslal 80.000 židov do koncentračného tábora. Som veľmi vďačný, že mi pán Kukura dal tú možnosť konečne zahrať dramatickú rolu. Je to veľmi náročné, vždy keď budem mať predstavenie Tiso, budem sa musieť nato veľmi pripravovať,“ povedal pre TASR.

Monodráma Tiso, premiérovaná 14. apríla 2005, otvorila sériu pôvodných slovenských hier Divadla Aréna so spoločensko-politickým obsahom pod názvom Občiansky cyklus, medzi ktoré sa neskôr zaradili tituly Dr. Gustáv Husák, Komunizmus, Kukura, Kapitál a Holokaust. Pôvodná inscenácia Tiso bola ocenená štyrmi cenami Dosky 2005, stala sa najlepšou inscenáciou sezóny 2004-2005, tvorivý tím okolo režiséra Balleka a Kubrana bol ocenený ako objav sezóny, Marián Labuda st. získal cenu za najlepší mužský herecký výkon a Peter Groll za najlepšiu scénickú hudbu. V roku 2017 ožíva inscenácia Tiso v pôvodnej scéne a kostýmoch, v originálnom naštudovaní režiséra Balleka s novým hlavným predstaviteľom Mariánom Labudom mladším.