Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Astorka Korzo '90 oslávilo 25. výročie založenia

Na snímke oslavy 25. výročia vzniku divadla Astorka Korzo' 90 v Bratislave 1. apríla 2015. Foto: TASR - Jakub Kotian

Predstavenia divadla sú každoročne mimoriadnou udalosťou na slovenskej divadelnej scéne a s úspechom uvádzané na slovenských, českých a zahraničných medzinárodných festivaloch.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Slávnostným galaprogramom si v stredu večer (1.4.) bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 pripomenulo 25. výročie založenia. Na oslave narodenín sa v hľadisku zišli priaznivci aj bývalí spolupracovníci divadla.

V programe, ktorý súbor pripravil a pojal ako kabaret, vystúpili aj viacerí gratulanti k jubileu - minister kultúry Marek Maďarič, Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom divadla, režisér Roman Polák, v súčasnosti riaditeľ Činohry SND, bývalý riaditeľ Astorky Ľubo Gregor, Milan Lasica, herec František Kovár, režisér Juraj Nvota, spevák a hudobník Janko Lehotský. Na záver hľadisko tlieskalo Zuzane Mauréry a songu Kabaret v jej podaní. Zaslúžene, takýto výkon by brala aj Liza Minnelli, ktorá za túto titulnú pieseň z rovnomenného filmového muzikálu získala Oscara.

Fotogaléria z osláv výročia



Za štvrťstočie trvania uviedlo divadlo 68 vlastných inscenácií, 7 prenesených, 9 v spolupráci s inými umeleckými telesami. Diváci tlieskali hrám Vyrozumenie, Proces, Cyrano, Kazimír a Karolína, Armagedon na Grbe, Machocha, Matka, Ujo Váňa, Les, Cintorín slonov, Historky z Viedenského lesa, Tolstoj a peniaze, Platonov, Mesiac na dedine, Gazdova krv, Kométa, Idiot či Láska na Kryme. Réžijne ich pripravili Vladimír Strnisko, Roman Polák, Milan Lasica, Juraj Nvota, Ondrej Spišák, Roman Olekšák a Maja Hriešik, Miroslav Krobot aj Marián Amsler, od januára tohto roku umelecký šéf súboru.

„Na jednej strane za 25 rokov sa o divadle dá povedať, aké je, a Astorka je naozaj zrelé divadlo, ktoré má svoju tvár, svoj charakter. Dnes si neviem predstaviť slovenskú divadelnú scénu bez Astorky Korzo '90 a súčasne je to doba, keď sa dá o divadle hovoriť, že je stále mladé. Ale Astorka Korzo je zvláštna aj tým, že je nositeľom kontinuity, ktorá siaha ešte do 60. rokov. Želám divadlu, aby ľudia do Astorky radi chodili, ako chodia doteraz,“ povedal pre TASR minister kultúry Marek Maďarič. V pozdrave uviedol, že je pyšný na Astorku ako podnájomníka, divadlo totiž sídli v budove ministerstva kultúry.

„V našom divadle bolo nesmierne množstvo úžasných spolupracovníkov, je tu podľa mňa množstvo veľmi kvalitných inscenácií. Mali sme za 25 rokov dvoch fantastických režisérov, Juraja Nvoru a Romana Poláka. Každý mali svoje videnie divadla a my herci sme to spĺňali s radosťou. Vždy nás režiséri dokázali presvedčiť o svojej pravde a svojom poňatí. To našťastie v tomto divadle stále trvá, najdôležitejší je tím ľudí, ktorý je tu, ten tím sa budoval roky a myslím si, že to je práve to kúzlo nášho divadla, že stále tak drží,“ uviedol pre TASR riaditeľ Vladimír Černý. Na čele divadla je už dvadsať rokov, prvých päť rokov bol jeho riaditeľom Ľubo Gregor.

Divadlo Korzo'90 bolo založené 1. apríla 1990, od septembra 1990 sa datuje prvá sezóna 1990/1991. V roku 1993 prijalo meno Astorka Korzo '90 podľa názvu bývalej kaviarne Astória, ktorá sa nachádzala v budove pôvodného sídla Divadla Astorka Korzo '90 na Suchom mýte 17. Od roku 2002 pôsobí Astorka na Námestí SNP 33.

Astorka sa hlási k tradícii Divadla na korze, administratívne zrušeného v čase normalizácie, ktoré sa preslávilo objavnými dramaturgickými a režijnými postupmi, najmä vo vzťahu k modernej svetovej klasike. Začiatky Astorky sú preto neodmysliteľné späté nielen s ideou Divadla na korze, ale i účinkovaním jeho bývalých členov, ktorými boli Július Satinský, Stanislav Dančiak, Marián Labuda, Zora Kolínska.

V súčasnosti divadlo uvádza divácky atraktívny repertoár založený na osobnostnom herectve členov súboru, ktorý tvoria významné herecké osobnosti Zita Furková, Zuzana Kronerová, Szidi Tobias, Anna Šišková, Marta Sládečková, Vlado Černý, Boris Farkaš, Ady Hajdu, Miroslav Noga, Matej Landl, Peter Šimun. Popri nich sa do povedomia verejnosti dostala i najmladšia generácia Astorky Petra Vajdová, Rebeka Poláková, Zuzana Konečná, Juraj Kemka, Róbert Jakab, Lukáš Latinák a Marián Miezga. Predstavenia divadla sú každoročne mimoriadnou udalosťou na slovenskej divadelnej scéne a s úspechom uvádzané na slovenských, českých a zahraničných medzinárodných festivaloch.