Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Činohra SND pripravila premiéru hry Spievajúci dom

Na snímke zľava kostymérka Simona Vachálková, dramaturg Daniel Majling, režisérka Sláva Daubnerová, herečka Božidara Turzonovová, herečka Ingrid Timková a riaditeľ činohry SND Roman Polák počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla pred premiérou novej hry Spievajúci dom. V Bratislave 26. mája 2017. Foto: FOTO TASR - Andrej Galica

Autorkou, režisérkou i scenáristkou novej hry je Sláva Daubnerová. Premiéry sa uskutočnia v dňoch 27. a 28. mája o 19.00 h v Štúdiu novej budovy SND.

Bratislava 26. mája (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) pripravila premiéru pôvodnej slovenskej hry zo súčasného života Spievajúci dom. Autorkou, režisérkou i scenáristkou novej hry je Sláva Daubnerová. Premiéry sa uskutočnia v dňoch 27. a 28. mája o 19.00 h v Štúdiu novej budovy SND. Dnes o tom informovali novinárov predstavitelia Činohry SND a tvorcovia hry.



"Hra s názvom Spievajúci dom je inšpirovaná reálnym prípadom domu v Štúrove, kde obyvateľov istej konkrétnej ulice neuveriteľne dlhý čas, 14 rokov, terorizovala záhadná suseda veľmi netradičným spôsobom, a to hlasným púšťaním opernej hudby od 06.00 h do 22.00 h. Konanie majiteľky domu Evy N. privádzalo susedov do zúfalstva, nepomáhali stovky sťažností na miestne úrady, ani medializácia prípadu, ani Pochod ticha. Pani Eva N. totiž prísne dodržiavala nočný pokoj a nič neporušila. Dlho sa nevedelo, prečo to robí, nakoniec však vysvitlo, že jej prekáža susedov pes, z ktorého štekania ju bolela hlava. Keďže nedosiahla spravodlivosť, rozhodla sa pre netradičnú pomstu," priblížila hru jej autorka.

Ako dodala, násilie Evy N. vyvolalo nové násilie zo strany susedov, ktorí jej pravidelne vybíjali okná na dome a vyhrážali sa jej fyzickým ublížením a začarovaný kruh nemal konca kraja. Príbeh je lokálny, ale zároveň slovenský a je z bežného života. Odzrkadľuje neschopnosť ľudí komunikovať medzi sebou. Autorka pri písaní hry použila rozhovory so susedmi, čerpala i z televíznych reportáží, ale tiež z blogov majiteľky Spievajúceho domu i z ďalších podkladov. Všetky postavy v hre sú však vymyslené, dodala Daubnerová.

Dramaturga hry Daniela Majlinga tento príbeh zaujal od prvého počutia a podľa vlastných slov k téme nemusel nič dodávať. Takisto aj herci považujú novú hru za veľmi aktuálnu, odrážajúcu myslenie a konanie mnohých ľudí v súčasnosti.

Riaditeľ Činohry SND Roman Polák konštatoval, že celá táto divadelná sezóna bola zameraná na hry zo súčasnosti a snahu pomenovať krízové situácie v spoločnosti. Ocenil Slávku Daubnerovú za to, že vytvorila takéto zaujímavé predstavenie o neschopnosti ľudí riešiť problémy a komunikovať medzi sebou. Poďakoval všetkým tvorcom, aj hercom, ktorí v tomto predstavení účinkujú.

Hlavnú predstaviteľku hry Spievajúci dom Evu N. stvárňuje Ingrid Timková. Ďalej v nej účinkujú Ján Gallovič, Štefan Bučko, Anna Maľová, Emil Horváth, Ondrej Kovaľ, Božidara Turzonovová, Zuzana Kocúriková a iní.