Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Divadlo do obývačky prinesie aj Spoločenská hra v iks dejstvách

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Autori upozorňujú, že spoločenská hra o divadle nemá ambíciu stať sa didaktickou pomôckou.

Bratislava 10. marca (TASR) - Spoločenská hra v iks dejstvách je prvá spoločenská hra o slovenskom divadle. Vydalo ju občianske združenie Divadlo iks koncom minulého roku pri príležitosti 100. výročia profesionálneho divadla na Slovensku. TASR o tom informoval divadelný režisér Maximilián Alexander Sobek, tvorca konceptu a zakladateľ Divadla iks.

Nápad vytvoriť hru vznikol pri hraní. "Keď sme sedeli na chalupe a hrali spoločenskú hru o filme. Uvedomili sme si, že obdobná hra o divadle neexistuje, a tak sme sa ju rozhodli vyrobiť sami. O rok a pol neskôr ju už fyzicky držíme v rukách," vysvetľuje Sobek genézu spoločenskej hry vychádzajúcej v období, keď pre pandémiu nového koronavírusu ešte stále nie je možné divadlo fyzicky navštíviť, ponúka tak možnosť priniesť si istú dávku divadelného zážitku do obývačiek.

Autori upozorňujú, že spoločenská hra o divadle nemá ambíciu stať sa didaktickou pomôckou: "Usiluje sa priblížiť mnohé zaujímavosti zo sveta slovenského divadla." Hra napríklad prezradí, že Michal Dočolomanský bol vyučeným automechanikom, alebo že Magda Husáková-Lokvencová, prvá manželka politika Gustáva Husáka, bola prvou významnou slovenskou divadelnou režisérkou.

Spoločenskú hru vytvorili odborníci na slovenské divadlo v dvoch verziách - v stolovej a vo vreckovej. Stolová verzia obsahuje 400 kartičiek - 200 fotografií a 200 ostatných kariet s 1200 otázkami s tromi možnosťami odpovede, ktoré sú rozdelené do šiestich kategórií. Svoje vedomosti si tak priaznivci divadla môžu preveriť v okruhoch - divadelné hry, dejiny, tvorcovia a tvorkyne, herečky a herci, fotografie a rôzne. Stolová verzia ponúka aj dva ďalšie varianty hrania (párty verziu a časovú os). Vo vreckových verziách hra obsahuje 100 kartičiek so 600 otázkami.

Tvorcovia sa okrem obsahu zamerali aj na dizajn produktu. V návrhoch sa inšpirovali výlučne divadlom, hrací plán tak pripomína oponu, žetóny šatňové lístky a hracie figúrky stoličky v divadelnej sále.