Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Divadlo Hybernia odštartovalo sezónu československým projektom

Foto: Divadlo Hybernia

Unikátny československý projekt IAGO odštartoval v pražskej Hybernii tohtoročnú divadelnú sezónu.

Bratislava 26. septembra (OTS) - Legendárny Iago Williama Shakespeara so svojim záporným charakterom rozpovie príbeh Othella z druhej strany. Režisér Janek Ledecký spolu s hosťujúcim režisérom Robertom Johansonom pripravili jedinečné prevedenie príbehu o nekonečnom intrigánovi a luhárovi, ktorý je aktuálny aj v dnešných časoch.
Foto: Divadlo Hybernia

Koprodukčný projekt s divadlom Nová scéna prináša po roku z Bratislavy do Prahy celú scénu divadelnej drámy IAGO aj s niektorými hercami. Popri novom českom hereckom súbore sa predstavia aj obľúbení slovenskí interpreti Lukáš Adamec a Dominika Richterová. V atraktívnom svetovom príbehu, ktorý voľne nadväzuje na Shakespearovho Othella, je všetko, čo pozná asi každý divák. Jedna z najpopulárnejších tragédií najväčšieho dramatika svetovej literatúry sa stala symbolom lásky, diabolských intríg a chorobnej žiarlivosti zároveň. Tvorcovia hry sľubujú klasickú drámu, ktorú hudba prenesie do súčasnosti. „Ešte som nehral postavu, ktorú by som si takto užíval. Iago je od dôb Shakespeara absolútne najlepšie napísaný „zákerák“. Naviac má výhodu, že je napísaný tak, že je zábavný,“ povedal po premiére režisér muzikálu a zároveň predstaviteľ hlavnej roly Iaga Janek Ledecký.
Foto: Divadlo Hybernia

Divadlo Hybernia patrí do holdingu ECO-Investment, a.s. „Investovanie do kultúry nie je z pohľadu obchodníka ziskový projekt. Ako skupina pôsobiaca v Čechách aj na Slovensku sa však snažíme pozerať na vzťah Slovákov a Čechov aj z iného hľadiska. A kultúra je presne to, čo nás spája a zbližuje. Som rád, že sme súčasťou tohto projektu. Verím, že IAGO si nájde svojich fanúšikov,“ uviedol k premiére muzikálu prezident spoločnosti Milan Fiľo.
Príbeh Iaga a Othella v hlavnej úlohe s Jankom Ledeckým si môžete pozrieť v divadle Hybernia, až do júna 2018.