Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Divadlo Ifjú Szivek s veľkým úspechom vystupuje vo Francúzsku

Na archívnej snímke vľavo riaditeľ tanečného divadla Ladislav Varsányi a vpravo umelecký vedúci a choreograf Dušan Hégli. Foto: TASR Pavel Neubauer

Tanečné divadlo Ifjú Szivek spolu s Dušan Hégli Company očarili obecenstvo vo francúzskom Avignone na festivale Off d'Avignon.

Bratislava 19. júla (TASR) - Tanečné divadlo Ifjú Szivek spolu s Dušan Hégli Company očarili obecenstvo vo francúzskom Avignone na festivale Off d'Avignon. Z 23 predstavení majú za sebou 11, nejeden večer bolo divadlo úplne vypredané. Choreografia Finetuning v réžii Dušana Hégliho zožala úspech už na premiére, diváci obdarovali tanečníkov hlasným standing ovation.

„Je to pokus, za ktorým sa samozrejme schováva aj riziko. Po desiatom predstavení sa tešíme z obrovského nadšenia a záujmu divákov, aj odborníci reagujú na Finetuning veľmi pozitívne. Francúzske publikum nás miluje a to je pre mňa veľká česť,” hovorí choreograf a režisér predstavenia.

Na festivale Off d'Avignon sa ako prvý a jediný divadelný súbor zo Slovenska predstavili tanečníci z Bratislavy. V divadle Espace Alya tancujú každý večer o 22.15 h, do 30. júla majú pred sebou ešte 13 predstavení. Koncert - choreografia Finetuning predstavuje ikonické znázornenie hudby. V divákovi vyvoláva známe emócie, ktoré je nevyhnutné z času na čas doladiť.

Všetko je vypočítané na milimeter, čo sa prejavuje nielen v tanci, ale aj vo svetle kostýmov. Harmónia svetla, zvuku, pohybu... dokonalý akord! Bravo všetkým tanečníkom a hudobníkom, ktorí každý večer vyčarujú jedinečnú ľahkosť na pódiu s precíznou technickou spoluprácou. Finetuning si zaslúži standing ovation v Avignone a vo Francúzsku veľmi očakávané turné,” píše Jean-Yves Bertrand na stránkach Revue Spectacles.

Na trojtýždňovom festivale sa ročne zúčastní viac ako pol milióna divákov, 3500 akreditovaných riaditeľov, divadelných kritikov a odborníkov, ktorí pozývajú účinkujúcich do najprestížnejších divadiel sveta.

Tanečné divadlo Ifjú Szivek vzniklo v roku 1955, od roku 2000 funguje ako profesionálne tanečné divadlo. Od začiatku je jednou z najvýznamnejších umeleckých dielní maďarského folklórneho hnutia a umeleckého života Maďarov na Slovensku. Jeho najväčším prínosom je prezentácia tradičnej hudobnej a tanečnej kultúry strednej Európy ako spoločenskej hodnoty, prostredníctvom divadelných predstavení doma i v zahraničí. Choreograf kolektívu Dušan Hégli vedie umeleckú činnosť tanečného divadla už 15 rokov. Zriaďovateľom inštitúcie je Úrad vlády Slovenskej republiky.

Informáciu pre TASR poskytla marketingová manažérka divadla Andrea Brezovská.