Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Divadlo komédie odpremiérovalo hit súčasnej divadelnej Európy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Hra zavedie divákov na kolaudačný večierok manželskej dvojice s malým dieťaťom, na ktorý zavítajú ich priatelia.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Celoslovenskú premiéru hry britského autora Dannyho Robinsa 2:22 - príbeh duchov uviedlo v stredu (10. 4.) v bratislavskom Dome kultúry Ružinov Divadlo komédie. V poradí jeho desiata premiéra môže zaujať tých, ktorí veria aj neveria na duchov a myslia si, že existuje niečo, čo vnímame mimo našej reality.

Hra zavedie divákov na kolaudačný večierok manželskej dvojice s malým dieťaťom, na ktorý zavítajú ich priatelia. "Chvíľu je to vtipné, zábavné, naraz máte pocit, že tie postavy sú vám blízke. Postupne zistíte, že nielen v dome, ale aj v životoch postáv je nejaký problém, z ich minulosti začnú zo skríň vypadávať kostlivci," približuje principál divadla a režisér inscenácie Svetozár Sprušanský hru, ktorá je aktuálnym divadelným hitom viacerých európskych scén. Mnohí odborníci, ale aj laickí diváci ju označujú za najlepšiu hru súčasnosti. "Ide o výnimočne cenenú divadelnú lahôdku. Na Slovensku ju môžu diváci vidieť len v podaní Divadla komédie," povedal pre TASR Sprušanský, ktorý tiež spolunavrhoval scénu, vyberal hudbu a kostýmy.

Podľa režiséra ide o neuveriteľne vrstevnatú hru. "Prináša žánrovú pestrosť, chvíľu je to konverzačná komédia, potom zábavná hra, naraz je to detektívka a nakoniec dobrodružný triler," dodáva Sprušanský s tým, že inscenácia prináša aj tému, ktorá je nielen na slovenských javiskách novinkou. "Je to téma lovenia duchov, ale nie sú to len duchovia v dome, ale aj duchovia, ktorí v našich životoch nejako fungujú a my ich vytesňujeme alebo ich k sebe pripútame," poznamenáva k hre, ktorá diváka "mrazí aj teší a predovšetkým drží v napätí".

V komediálne mystickom trileri Dannyho Robinsa 2:22 - príbeh duchov (A Ghost Story) účinkujú Soňa Norisová, Dominika Žiaranová, Marcel Ochránek a Přemysl Boublík.

Autorom je oceňovaný britský spisovateľ, moderátor a novinár, ktorý ponúka svojský pohľad na paranormálne javy. Tie Robinsa inšpirovali k vlastnej tvorbe. Jeho najslávnejšia divadelná hra mala premiéru v auguste 2021 v londýnskom West Ende v hlavnej úlohe s Lily Allenovou. Vo viacerých naštudovaniach sa predstavili herecké hviezdy súčasného filmu, televízie a divadla. V súčasnosti je na celoročnom turné po Veľkej Británii.