Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Ludus uvádza premiéru inscenácie Folder

Na snímke herci zľava Peter Kuba, Katka Šafaříková, Daniel Fischer, Katarína Baranová, a Štefan Martinovič počas ukážky inscenácie Folder. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Účinkujú Katarína Baranová, Katka Šafaříková, Daniel Fischer, Štefan Martinovič a Peter Kuba.

Bratislava 6. februára (TASR) – Premiéru inscenácie Folder s podtitulom Včera absurdita, dnes realita uvedie v pondelok 11. februára bratislavské Divadlo Ludus. Predlohou inscenácie je hra poľského dramatika Tadeusza Rózewicza Kartotéka. Upravil a réžiu inscenácie má Peter Kuba, ktorý sa spolu s Danielou Kytkovou podieľal aj na scénickej výprave, dramaturgickú spoluprácu má Miro Dacho a Juraj Letenay, svetelný dizajn realizoval Peter Stránsky. Účinkujú Katarína Baranová, Katka Šafaříková, Daniel Fischer, Štefan Martinovič a Peter Kuba.

Ako vyzerá hrdina našich čias? Leží v posteli a okolo seba má celý svet. Všetko, čo bolo treba, už prežil, teraz spomína, rekapituluje – usporadúva súbory, dáva im názvy, vysypáva koše, čistí disky. Takto sa znova stretáva s rodičmi, priateľmi, nepriateľmi, známymi, láskami aj novinármi. V jednom foldri je uložený celý jeho život. To sú desiatky rokov – alebo – sú to desiatky životov v zlomku sekundy, ale v tom istom foldri.

Peter Kuba čítal túto hru prvýkrát už v roku 1968, keď vyšla aj u nás a veľmi ho zaujala. „Bol to vlastne jeden sen hrdinu, kde sa mu miešalo všetko dohromady, skutočnosť, sen, predstavy, svedomie, nevedel som si to predstaviť, ale vždy som túžil zrealizovať túto hru. Cez 20. a 21. storočie vznikla možnosť inscenovať ju. Samozrejme sa nedá inscenovať v pôvodnom čase a s pôvodnými reáliami, tak sme hru posunuli do univerzálneho času, kde situácie sú čitateľné práve v konkrétnom riešení, kde každý má nejakého otca, nejakú výchovu, dievča, ktoré sa mu páči, manželku, strýka, či stretol v živote zaujímavých ľudí.

To všetko sa mu v tom sne a rekapitulácii životných situácií prejavuje,“ uviedol pre TASR na dnešnej generálke umelecký šéf a režisér Peter Kuba. Podľa jeho slov si divák dešifruje v inscenácii jednotlivé obdobia hlavnej postavy, ktoré sa vzájomne prelínajú, cez detstvo, randenie s dievčatami až po šéfovanie veľkého podniku.

„Témou inscenácie nie je iba návrat, pre hlavnú postavu je to aj v čase návrat späť a pre nás ostatných možnosť sa zase posunúť dopredu,“ dodala Katarína Šafaříková, v inscenácii v štvorpostave sekretárky, nemeckého dievčaťa, čašníčky a členky zboru.