Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Bubliny v betóne oslovia muzikálovými číslami, pohybom a živou kapelou

Predstavenie Bubliny v betóne Foto: elledanse.sk

Autorom a zároveň režisérom hry je známy dramatik, básnik a zakladateľ divadla GUnaGU Viliam Klimáček.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Netradičné predstavenie Bubliny v betóne pripravuje pre svojich divákov bratislavské tanečné Divadlo elledanse. Na scéne sa tak objaví "iný muzikál", príbeh o zmysle života okorenený humorom a iróniou. Autorom a zároveň režisérom hry "o čudných ľuďoch žijúcich čudné životy" je známy dramatik, básnik a zakladateľ divadla GUnaGU Viliam Klimáček.

Pri písaní nového textu, v ktorom nechýba okrem tradičného humoru a irónie, tajomno a prelínanie storočí, sa nechal inšpirovať zbúranou Petržalkou. "V roku 1985 som sa presťahoval do Petržalky, kde som získal panelový byt a ešte tam stála stará Petržalka, staré domy som si chodil s fotoaparátom zaznamenávať," uviedol na dnešnom stretnutí s médiami Viliam Klimáček a ďalej predstavil základnú ideu nového titulu. "Takmer každý dom v Petržalke a prostredie mesta Bratislavy alebo akéhokoľvek veľkého mesta stojí na mieste domu starého. Tie domy stále akoby virtuálne existovali ako matriošky v sebe a aj energie ľudí a ich minulé životy sa musia cez tie naše betónové steny presúvať," naznačil osnovu príbehu. Ten situoval do súčasného moderného domu - paneláka, v ktorom sa jeho obyvatelia stretávajú so svojimi o sto rokov mladšími susedmi.

Hravý a tajomný svet jedného paneláka vytvárajú v inovatívnom predstavení herci, ktorí sa vyjadrujú muzikálovými číslami, tanečné divadlo a živá hudba skupiny Longital. "Pohybové akcie sme dali najmä ľuďom z roku 1913 a ľudia z roku 2013, čo hrajú herci divadla GUnaGU, tí sa vyjadrujú formou muzikálu," spresnil autor a režisér.

Predstavenie Bubliny v betóne
Foto: elledanse.sk

Prepojenie tanca, živej hudby vnímajú herci ako výzvu

V alternatívnom muzikáli si zahrajú známe herecké tváre ako Zuzana Šebová, Tomáš Palonder, Kristína Greppelová či Petra Humeňanská. Práve špecifické prepojenie tanca, živej hudby a činohry vnímajú ako veľkú výzvu. "V GUnaGU som väčšinou zvyknutá opierať sa o text a pracovať s ním, takže určite je to výzva hlavne v tom, že teraz to má byť viac o pohybe a vyjadrení tela," povedala Zuzana Šebová.

O kostýmovú výpravu predstavenia sa postarala Renáta Ormandíková, scénu navrhol Peter Janků, choreografie sa ujali Radoslav Piovarči a umelecká riaditeľka Divadla elledanse Šárka Ondrišová. Podľa nej experiment v podobe "iného muzikálu" na scéne elledanse vyniká účinkovaním kapely Longital. "Živú kapelu si už nedovolí ani Nová scéna ani ďalšie divadlá, pretože je to tak náročné, nákladné," poznamenala choreografka, ktorá na bratislavskej Novej scéne strávila niekoľko rokov. "Muzikál bez živej kapely je vždy o niečo dosť podstatné ochudobnený. Máme výbornú živú kapelu, výbornú muziku a to je úplný základ, bez toho to nie je ono," dodala umelecká riaditeľka elledanse.

Premiéry nového titulu Bubliny v betóne sú naplánované na 27. a 28. apríla. V tejto sezóne ho v dome T&D na Miletičovej 17/B odohrajú ešte v limitovanom počte v mesiaci jún (4., 5., 14., 16. a 17. júna).