Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Divadlo Nová scéna uvádza premiéru inscenácie Rozum a cit

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Inscenácia Rozum a cit prináša známy príbeh o hľadaní šťastia a pravej lásky dvoch sestier - rozumnej Elinor a citlivej Marianne - zasadený do prostredia anglického vidieka na začiatku 19. storočia.

Bratislava 15. januára (TASR) - Bratislavské Divadlo Nová scéna uvedie 16. a 17. januára v slovenskej premiére divadelnú adaptáciu slávneho románu Jane Austenovej Rozum a cit. V réžii Mikoláša Tyca a dramatizácii Jana a Jitky Šotkovských sa predstavia Karin Olasová, Romana Dang Van, Martin Kaprálik, Dávid Hartl, Vladislav Plevčík, Marcel Ochránek, Zuzana Tlučková, Dagmar Sanitrová, Mirka Partlová, Pavol Plevčík, Ida Rapaičová a ďalší umelci.

Inscenácia Rozum a cit prináša na javisko Divadla Nová scéna známy príbeh o hľadaní šťastia a pravej lásky dvoch sestier - rozumnej Elinor a citlivej Marianne - zasadený do prostredia anglického vidieka na začiatku 19. storočia. Po smrti otca strácajú hlavné hrdinky spolu s ich matkou majetok aj postavenie, musia sa presťahovať ku vzdialenému príbuznému a z ich neľahkej situácie by ich mohol vytrhnúť iba sobáš. Do rozumnej Elinor sa zahľadí bohatý a láskavý Edward, no ona sa snaží utajiť svoj cit pred matkou i sestrami. O citlivú Marianne prejaví záujem plukovník Brandon. Divák sa dozvie, ktorá z týchto dvoch lások bude naplnená, či zvíťazí rozum alebo cit.

„Rozhodnutie dramaturgie divadla siahnuť po dramatizácii románu Jane Austenovej bol jednoznačný preto, že sme chceli v dnešnej dobe priniesť ľuďom silný príbeh s dramatickými momentmi, ale aj s veľkými emóciami, so základným rozporom aj možno v dnešnej dobe pre divákov zaujímavým, že či sa oplatí venovať kus svojho srdca, energiu a námahu, aby človek našiel toho správneho partnera. Literárna predloha dávala veľa možností, my sme sa rozhodli previesť divákov príbehom čo najbezpečnejšie, s istou a patričnou dávkou humoru, romantiky, rozporu a silných emócií. Je to vynikajúca príležitosť pre početný herecký súbor, ktorý verím, dnes na Novej scéne máme,“ uviedol pre TASR dramaturg Svetozár Sprušanský.

„Postava Elinor je nádhernou výzvou. Jej pokora, láska, oddanosť, rozum, obetavosť sú fascinujúce. Pre mňa je vzorom ušľachtilej bytosti. Budem sa snažiť, aby som sa charakteru Elinor priblížila nielen na javisku, ale aj v bežnom živote. Som nesmierne vďačná za túto hereckú príležitosť. Česť, úcta, slušnosť, morálka, schopnosť úprimne a čisto milovať, tieto vlastnosti v dnešnom svete často v medziľudských vzťahoch chýbajú,“ reaguje Karin Olasová, v inscenácii v postave rozumnej Elinor.

„Mám z toto predstavenia veľkú radosť, mám radosť zo stretnutia s hercami, na skúšobni to bola vzájomná práca, ich tešilo pracovať na činohre, venovať sa do detailu postavám, v tomto smere boli veľmi zodpovední. Som spokojný hlavne preto, že sa nám podarilo vytvoriť obraz doby, keď ešte česť, odvaha chovať sa noblesne a gentlemansky, niečo znamenala,“ doplnil režisér Mikoláš Tyc.