Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Nová scéna uvádza premiéru muzikálu Mária Terézia

Na snímke zľava generálna riaditeľka divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová, umelecký riaditeľ divadla Nová scéna Karol Čálik, režisér Dodo Gombár, hudobník a skladateľ Ľubo Horňák, textár Marián Brezáni, operná speváčka Sisa Lelkes Sklovská, herec Branislav Deák počas tlačovej konferencie divadla Nová scéna k premiére pôvodného slovenského muzikálu Mária Terézia#posledná milosť 19. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

V hlavnej úlohe panovníčky, ktorá ovplyvnila chod dejín v stredoeurópskom priestore a bola nositeľkou hodnôt, na ktorých stojí dnešná Európa, diváci uvidia Sisu Sklovsku.

Bratislava 19. marca (TASR) - Mária Terézia#posledná milosť je názov pôvodného slovenského muzikálu, ktorý v premiére 22. a 23. marca uvedie bratislavské Divadlo Nová scéna. Po úspešných muzikáloch Mata Hari a Madame de Pompadour siahli autori Dodo Gombár, Ľuboš Horňák a Marián Brezáni opäť po známej osobnosti, tentoraz z našej histórie.

"Prišiel som za Dodom Gombárom asi pred rokom a pol s ideou - poďme skúsiť urobiť niečo iné. Dodo sa toho veľmi rád chytil, a jeho podmienka bola, že to musí byť ale úplne iné," uviedol v utorok na tlačovej konferencii autor hudby Ľuboš Horňák s tým, že jeho ambíciou bolo dať dokopy ľudí, ktorí sú schopní pristupovať k muzikálovému žánru inak. V novinke neznejú klasické árie, ale rytmizované dialógy a rytmizované spievanie: "Hudobná zložka sa tomu podmieňovala, celá hudba vznikala na texte, až na pár výnimiek."

Mária Terézia bola najvýznamnejšou ženou habsburskej dynastie a kľúčovou postavou v politike 18. storočia, súčasne matkou, ktorá porodila 16 detí a žila v šťastnom manželstve po boku Františka Lotrinského. Tvorcovia sa chceli pozrieť na historickú tému bez pátosu a formálnej skostnatenosti. "Zároveň sa pozrieť na Prešporok a jeho stratenú históriu, ktorú si až teraz začíname znovu uvedomovať a objavovať," doplnil Horňák s tým, že Mária Terézia bola pre neho v podstate nevýrazná postava. "Až do okamihu, kým som si neuvedomil, že to bola pani panovníčka, ktorá zastavila bosorácke procesy v Uhorsku."

Muzikál napokon prináša príbeh dvoch žien. Paralelne s príbehom výnimočnej panovníčky sa odvíja aj príbeh mladej vdovy Magdalény, ktorá príde do prešporského podhradia Vydrice oživiť starý mlyn a zabudnúť tak na svoje trápenie. Jednoduché dievča chcú pre jej výnimočné schopnosti odsúdiť a upáliť. Osudy oboch žien sa v závere fatálne pretnú. "Tá práca bola až nečakane náročná, pretože sme pôvodne zamýšľali urobiť komornejší titul. Je tam osem veľkých postáv na jednej strane, osem veľkých postáv na druhej strane, do toho je 14-členný zbor, živá kapela," priblížil predstavenie režisér, autor libreta aj časti textov piesní Dodo Gombár. K spolupráci prizval dlhoročné tvorivé partnerky, výtvarníčky z Českej republiky - scénografiu má na starosti Lucia Labajová, kostýmy navrhla Hana Knotková.

V hlavnej úlohe panovníčky, ktorá "ovplyvnila chod dejín v stredoeurópskom priestore a bola nositeľkou hodnôt, na ktorých stojí dnešná Európa", diváci uvidia Sisu Sklovsku. Jej syna Jozefa II. stvárňujú v alternácii Dávid Hartl a Martin Harich, dcéru Máriu Kristínu hrá Jana Lieskovská, v postave generála Hadíka diváci uvidia Braňa Deáka. V paralelnom príbehu mladej vdovy Magdalény, ktorú obvinia z bosoráctva, účinkujú Petra Dubayová v alternácii s Viktóriou Matušovovou.

Sklovska označila nový muzikál za progresívny. "Bude dosť veľkým prekvapením pre všetkých divákov, ktorí sú zvyknutí na klasické muzikály, prináša dosť nového po každej stránke," povedala muzikálová Mária Terézia. "Je mi obrovskou cťou, že po dvoch femme fatale Mata Hari a Madame de Pompadour môžem opäť stvárniť jednu úžasnú ženu, ktorá sa vryla do histórie," podčiarkla Sklovska a komentovala aj skúšobný proces. "Toto bolo pre mňa najťažšie na zapamätanie si, v textoch nie je bežný slovosled, je to nezvyčajné, ťažko sa to vrývalo do hlavy. Mala som čo robiť, aby som sa to naučila tak, ako to Dodo a Marián napísali. Zažili sme dosť perné skúšky," priznala speváčka a na margo nového titulu dodala: "Veľmi sa mi to páči, pretože je to iné, je to nové a na Slovensku také niečo ešte nebolo. Verím tomu, že to ľudia pochopia."