Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Divadlo Nová scéna uvedie premiéru operety Veselá vdova

Na snímke zľava herec Róbert Halák, dirigent Rudolf Geri, kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová, režisér Peter Oravec, dramaturg Ján Štrasser, operná speváčka Adriana Kohútková, herečka Blanka Jílková, umelecký riaditeľ Divadla Nová scéna (DNS) Karol Čálik, generálna riaditeľka DNS Ingrid Fašiangová a operný spevák Miroslav Dvorský počas tlačovej konferencie pred premiérou nového naštudovania klasickej operety Franza Lehára Veselá vdova na scéne Divadla Nová scéna. V Bratislave 31. januára 2017. Foto: TASR/Dano Veselský

V titulnej postave Hany Glawari účinkuje Adriana Kohútková v alternácii s Blankou Jílkovou, v postave Danila Miroslav Dvorský v alternácii s Róbertom Halákom.


Bratislava 31. januára (TASR) – Bratislavské Divadlo Nová scéna uvedie v piatok 3. februára premiéru operety Veselá vdova. Zložil ju Franz Lehár, libreto napísali Victor Léon a Leo Stein. Režisérom je Peter Oravec, dialógy a spevné party upravil Ján Štrasser, choreografie vytvoril Ladislav Cmorej, scénu navrhol Pavol Andraško, kostýmy Ľudmila Várossová. Hudobne operetu naštudoval Rudolf Geri, ktorý je s Ľubomírom Dolným aj dirigentom predstavenia.

V titulnej postave Hany Glawari účinkuje Adriana Kohútková v alternácii s Blankou Jílkovou, v postave Danila Miroslav Dvorský v alternácii s Róbertom Halákom, v ďalších postavách Jozef Benedik, Juraj Ďurdiak, Miriam Garajová, Júlia Knopp Jamrišková, Dávid Hartl, Pavol Plevčík, Amir Khan, Róbert Remeselník, Marek Pobuda, Mojmír Caban, Roman Krško, Igor Šimeg, Dárius Koči, Miroslava Drínová, Karin Olasová, Marcel Mondočko, Pavol Topoľský, Jarmila Hittnerová Frličková, Lucia Vráblicová, Augustín Gráf, Karol Čálik a Miroslava Marčeková. V operete účinkuje Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.

V jubilejnej 70. sezóne sa tak Divadlo Nová scéna po takmer dvadsiatich rokoch vracia k obľúbenému žánru operety, ktorý mal v divadle domovskú scénu od jeho založenia v roku 1946 až do roku 1999, kedy bola uvedená opereta Ples v hoteli Savoy. O obľúbenosti operety Veselá vdova svedčí aj fakt, že bola od roku 1933 do súčasnosti v slovenských divadlách premiérovaná až 18-krát. Na javisku Divadla Nová scéna bola inscenovaná dvakrát, v rokoch 1964 a 1985.

"Keď sme sa s dramaturgom bavili, tak sme si povedali, že aj keď je to opereta, urobíme ju ako muzikál. Pre mňa je muzikál niečo, čo je akčné, kde sa niečo stále deje. Povedali sme si, že to nebude len to banálne klišé, banálny príbeh lásky, ale že nájdeme niečo viac, myšlienku, ktorá by mohla byť posolstvom pre dnešnú dobu. Ja sa na tom predstavení nesmiem nudiť a keď sa nebudem nudiť ja, nebude sa nudiť ani divák. Pojali sme to netradične, vsadili sme aj na činoherné prevedenie, ktoré som vyžadoval aj od operných spevákov. Myslím, že sa to veľmi vydarilo, každú postavu sme zadefinovali a pozreli na ňu s ironickým nadhľadom a štylizáciou," povedal pre TASR na dnešnom predpremiérovom stretnutí s médiami režisér Peter Oravec.

"Veselú vdovu vraciame do Divadla Nová scéna po osemnástich rokoch ticha tohto operetného žánru, keď bola v roku 1999 spevohra zrušená. Tento žáner vraciame do hry s veľkými obmedzeniami a s veľkým úsilím, nakoľko sme museli osloviť k spolupráci externé prostredie. Sme veľmi radi, že prijal spoluprácu Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, túto operetu sprevádza 35-členný orchester, externý zbor, externí tanečníci a ponuku na hosťovanie prijali renomovaní operní sólisti. Veríme, že týmto titulom oslovíme divákov," doplnila pre TASR generálna riaditeľka Divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová.