Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava je tu pre deti aj rodinné projekty

Na archívnej snímke pohľad na budovu divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave Foto: TASR/Miroslav Košírer

Aj v tejto sezóne sa môžu diváci tešiť v programe MDPOH na rôzne tematické predstavenia.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Do šiestej divadelnej sezóny vstúpilo tento mesiac Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava (MDPOH) v Bratislave. Naďalej chce byť miestom výnimočných podujatí v hlavnom meste či umeleckou scénou pre mladých umelcov a kvalitné projekty.

Pre TASR to povedala Daniela Martinčeková z oddelenia marketingu a obchodu Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

Aj v tejto sezóne sa môžu diváci tešiť v programe MDPOH na rôzne tematické predstavenia. Pre deti je určených viacero podujatí. Už tradične divadlo organizuje oslavy Dňa detskej knihy a Medzinárodného dňa detí. "Detský divák je pre nás dôležitý. Snažíme sa vyplniť víkendové dni hrami pre deti prostredníctvom rodinných nedieľ a rozprávkových víkendov pre školy," uviedla Martinčeková. Detské predstavenia organizuje divadlo tradične v máji a októbri. Doteraz vytvorilo pre najmenších dve predstavenia Tri prasiatka od Róberta Mankoveckého, Rastislava Balleka, Toma Cillera a Čáry Máry – Fuk alebo Kúzelnícka rozprávka od Jána Uličianskeho.

V stredu (17.9.) a štvrtok (18.9.) je pre dospelých divákov pripravené predstavenie DOLLS českého súboru Cirk la Putyka. To poukazuje na súčasnú závislosť ľudí od predmetov a od uprednostňovania materiálneho pred prirodzenými medziľudskými vzťahmi. Zvyšok septembra bude venovaný vlastným hrám mestského divadla, ktoré si u divákov získali úspech, ako Plné vrecká peňazí, Doktor Macbeth či romantická komédia Bosé nohy v parku. Každý mesiac víta divadlo hostí a pravidelne spolupracuje aj so súborom SĽUK. Jeho nové predstavenie Ornamenty odohrá ešte v tomto mesiaci. Metropolitný orchester Bratislava sa predstaví otváracím koncertom tretej koncertnej sezóny s názvom Strýko z Bratislavy.

V októbri sa predstaví martinské divadlo so svojou štvrtou časťou divadelného sitkomu www.narodnycintorin.sk. SĽUK odohrá detské predstavenie Zvuky nie sú muky. Oceňované Dejvické divadlo s hrou Dealer's choice bude opäť exkluzívne hosťovať, okrem neho do MDPOH pravidelne prichádza aj české divadlo Semafor. V októbri ešte uvidia diváci japonské tanečné divadlo aj novú premiéru pre náročnejšieho diváka Kontrabas. Ďalšou novinkou tejto sezóny je komédia ruského dramatika Alexandra Nikolajeviča Ostrovského Aj múdry schybí. Jej premiéra je naplánovaná na december.

V poslednom mesiaci v roku a na ďalší rok v júli MDPOH pripravuje spolu so Speváckym zborom mesta Bratislava zimný a letný koncert. "Pravidelne sa zapájame do celomestských podujatí či slovenských festivalov. O mesiac bude naše divadlo súčasťou hudobného festivalu WAVES BRATISLAVA," dodala Martinčeková.

Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava je umeleckou scénou Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, ktoré ho má vo svojej správe od 17. októbra 2009.